perjantai 15. toukokuuta 2020

Auta kehittämään sydämen vajaatoimintapotilaan fysioterapiaa

Sydämen vajaatoimintapotilaan hoidossa liikunta on tänä päivänä keskeinen osa hoitoa. Vajaatoimintapotilaan liikuntaan liittyvät suositukset noudattavat samaa linjaa terveiden henkilöiden liikuntasuosituksen kanssa. Erot tulevat liikunnan annostelussa, lähinnä intensiteetissä ja liikuntasuorituksen kestossa. Lisäksi vajaatoimintapotilaiden on todettu hyötyvän hengityslihasten harjoittamisesta.

Suomen Sydänfysioterapeutit yhteistyössä TAYSin Sydänsairaalan, Keski-Suomen Keskussairaalan ja KYSin kanssa ylläpitävät vajaatoimintapotilaan liikuntasuositusta Terveysportissa. Päivitystyöhön toivommekin paljon ehdotuksia sisältöön ja myös tuleviin koulutuksiin. Lisäksi suunnitelmissa on webinaari aiheesta ja siihenkin tarvitaan apuja ettemme tekisi ohjeita pelkästään itsellemme.


Vastaamalla seuraavaan kyselyyn autat Suomen Sydänfysioterapeutteja tuottamaan materiaalia, joka oikeasti hyödyttää käytännön työssä. Kysely on superlyhyt ja vie sinulta vain minuutin :)

KYSELYYN TÄSTÄ

Hoitotyön tutkimussäätiön julkaisema sydämen vajaatoimintapotilaan suositus kehoittaa ottamaan liikunnan puheeksi. Tärkeää on, että koko hoitava tiimi on liikunnan suhteen samalla linjalla. Liikunnan käytännön suunnittelu onkin sitten fysioterapeutin ominta aluetta. 


Yhteistyö sydämen vajaatoimintahoitajan ja kardiologin kanssa on aivan oleellista sairaalassa, kontakti perusterveydenhuollosta/ sote-keskuksesta erikoissairaanhoidon sydänfysioterapeuttiin pitäisi olla yhtä itsestään selvä.

HOITOTYÖN TUTKIMUSSÄÄTIÖ

Kaikki sydämen vajaatoimintapotilaat hyötyvät säännöllisestä liikuntaharjoittelusta, koska se parantaa toimintakykyä ja oireita (Suositusluokka I, Näytön aste A).

Ohjaa oireeltaan vakaata potilasta säännölliseen aerobiseen harjoitteluun, koska se vähentää sydämen vajaatoiminnasta johtuvien sairaalahoitojen riskiä (Suositusluokka I, Näytön aste A)


Toimintaohjeet:

  • Ohjaa potilasta säännölliseen, aluksi valvotusti suoritettuun lihasvoima- ja kestävyysharjoitteluun.
  • Kerro potilaalle, että liikuntaharjoittelu vaikuttaa myönteisesti lihasvoimaan, autonomiseen hermostoon, verisuoniston toimintaan ja solujen aineenvaihduntaan.  
  • Kerro potilaalle, että vähäinen liikkuminen voi olla yhteydessä sydämen vajaatoiminnan etenemiseen ja että liikuntaharjoittelu vähentää sairaalahoidon tarvetta sekä parantaa suorituskykyä ja terveyteen liittyvää elämänlaatua 
  • Kerro potilaalle, että liikuntaharjoittelu on yhtä vaikuttavaa sekä sairaalassa että kotona suoritettuna Kerro potilaalle, että
    • aerobista liikuntaa on hyvä harjoittaa 3-5 kertaa viikossa
    • voimaharjoittelua 2-3 kertaa viikossa.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi