Sydänfysioterapeutti on yksinkertaistettuna fysioterapeutti, joka on suorittanut riittävät ammatilliset täydennysopinnot ja työskentelee fysioterapeuttina sydänpotilaiden kanssa. Suomen Sydänfysioterapeutit on hakenut ja saanut rekisteröinnin Sydänfysioterapian Pro-koulutukselle eli Pro-tunnus on vain koulutuksen käyneiden käytössä. Järjestyksessä toinen Pro-koulutus alkaa siis elokuun puolivälissä ja sen jälkeen Pro-tunnuksen saaneita sydänfysioterapeutteja on Suomessa noin 45. Koulutus antaa käsityksen, mitä kaikkea pitää osata ja toivottavasti innostuksen aiheeseen, opiskeleminenhan ei taida loppua milloinkaan.
Sydänfysioterapian osaamisalueet
Sydänfysioterapian perusteet ovat vahvasti liikuntafysiologian sekä sydämen ja verenkiertoelimistön toiminnan tuntemisessa. Kun nämä perusasiat ovat hyvin hallinnassa, on helppo ymmärtää, miksi keho käyttäytyy niinkuin käyttäytyy kun sydän ei toimikaan normaalilla tavalla. Myös liikuntaan liittyvät riskit ja mahdollisuudet hahmottuvat näiden perusasioiden pohjalta. Riskien minimoimiseksi hätätilanteessa toimiminen kuuluu perusosaamiseen.
Liikuntalääketieteen osaaminen on sydänfysioterapian kulmakiviä. Liikunnan vaikutukset elimistön toimintaan ja säätelyjärjestelmiin ovat liikunnallisen sydänkuntoutuksen perustana ja siksi on tärkeä ymmärtää, millaisella liikunnan määrällä, intensiteetillä ja menetelmällä näitä vaikutuksia on mahdollista saavuttaa.
Kun tiedetään, miten elimistö toimii ja miten liikunnalla toimintakykyä voidaan sydänsairaudessakin parantaa, alkavat korostua ohjausosaamiseen liittyvät tiedot ja taidot. Paitsi että osataan tutkia potilas ja laatia liikuntasuunnitelma sekä ohjata harjoittelu, ohjausosaaminen vaatii potilaan kuuntelemista ja yksillöllistä ohjausmenetelmien valintaa.
Sydänpotilan liikunnan hyödyistä on vahva tutkimusnäyttö, joka perustuu satoihin randomoituihin kontrolloituihin tutkimuksiin ja niistä tehtyihin meta-analyyseihin. Fysioterapiasuositukset, jotka on laadittu tutkimusnäytön pohjalta, antavat hyvät raamit fysioterapian sisältöön. Tutkimustietoa tulee kuitenkin kasvavalla vauhdilla lisää ja sen lukemista ja tiedon hakua tulee opetella. Kaikki tutkimus ei täytä hyvän tutkimuksen kriteereitä ja onkin osattava erottaa jyvät akanoista.
Vahvasta tietoperustasta ja käytännön kokemuksesta syntyy asiantuntijuus, jota joskus joutuu tyrkyttämään jopa muulle sydänpotilaita hoitavalle tiimille, fysiatriasta puhumattakaan. Asiantuntijaverkosto, joka koostuu oman työyhteisön kardiologian asiantuntijoista ja valtakunnallisesta sydänfysioterapeuttiverkostosta antaa tarvittaessa apuja. Kynttilää ei saa kätkeä vakan alle, sydänfysioterapiasta on pidettävä ääntä. Ja kolleegalle toiselle puolelle Suomea voi aina soittaa. Meillä ei ole sponsoreita kuten lääkehoidoilla, joten fysioterapia helposti unohdetaan. Työlleen saa arvostusta tekemällä työn hyvin, mutta myös tekemällä se näkyväksi, tekemällä innolla moniammatillista yhteistyötä sekä tarjoutumalla rohkeasti asiantuntijatehtäviin.
Digitalisaatio leviää kovaa vauhtia jopa päiväkoteihin. Terveydenhuollossa se on jo tätä päivää, mutta tulee lisääntymään dramaattisesti. Ei auta pullikoida vastaan vaan alkaa opetella teknologian käyttöä ja näkemään sen mahdollisuuksia oman työn tukena.
Muuttuvassa työelämässä eteen tulee tehtäviä, joihin ei ole saanut alunperin koulutusta eikä ne ehkä ole tavanomaisia fysioterapeuteille. Ei kannata ensimmäisenä tyrmätä näitä. Uudet tehtävät voivat olla innostava haaste, etenkin jos niillä on yhtymäkohtia sydänfysioterapeutin työhön, esimerkkinä vaikka kliinisen rasituskokeen tekeminen.
Sydänfysioterapian osaaminen vaatii siis tietoa, taitoa ja pelisilmää eikä kukaan kai milloinkaan voi sanoa olevansa kaiken oppinut . Ei kannata ahdistua vaikka usein tuntuu, että ei pysy millään kehityksen kelkassa. Teknologiabuumista huolimatta työtä tehdään ihmiseltä ihmiselle, sydämestä sydämeen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommenttisi