perjantai 20. heinäkuuta 2018

Exercise based cardiac rehabilitation

Otsikon mukainen liikuntapainotteinen kuntoutus tulee esille lähes aina kun etsitään tietoa sydänpotilaan liikunnasta. Sydänkuntoutuksella, nimenomaan liikuntapainotteisella, on vahva tutkimusnäyttö sekä kokonaiskuolleisuuden että sydänkuolleisuuden suhteen. Kaikki suositukset puhuvat sen puolesta, että kuntoutus kuuluu ainakin akuutin sydäntapahtuman jälkeiseen hoitoon ja entistä enemmän on näyttöä siitä, että myös sellaisissa sydänsairauksissa, jotka aikaisemmin on rajattu kuntoutuksen ulkopuolelle, kuntoutus/ liikunta jollakin tavalla järjestettynä on oleellinen osa hoitoa.
Kolleegani Kimmo testipotilaana


Itse sydänkuntoutus onkin sitten vähän kirjavampi käsite. Kun lukee tutkimuksia, viitataan usein vain "comprehensive cardiac rehabilitation" ja siitä pitäisi sitten ymmärtää mitä se pitää sisällään. Jollain tavalla ehkä ymmärtääkin, mutta näyttää siltä, että painotukset eri maissa vaihtelevat paljon. Tavallisin versio on kolmen viikon laitoskuntoutusjakso hyvin pian akuutin sydäntapahtuman jälkeen tai jopa suoraan sairaalajakson jälkeen. Tämä malli on laajasti käytössä Keski-Euroopassa. Laitoskuntoutusjaksoa on tarjottava kaikille ja se on potilaalle maksuton, maksajana on sairausvakuutus.

Meillä Suomessakin on KELAn järjestämää kolmen viikon laitoskuntoutusta sydänpotilaille, mutta ajoitus on aivan toinen. Kuntoutus on harkinnanvaraista eikä millään tavalla automaattinen ja lisäksi siihen voi mennä useita kuukausia akuutista tapahtumasta, jolloin suurin motivaatio elämänmuutoksille on saattanut jo laimentua. Kuntoutus on harkinnanvaraista eivätkä kaikki pääse kuntoutusjaksolle, toisaalta kursseja on jouduttu perumaankin vähäisen osallistujamäärän takia. Viimeinen KELAn innovaatio on kuntoutuslaitoksissa järjestetty avokuntoutus. Tämä sopii hyvin niille, jotka sattuvat asumaan kuntoutuslaitoksen vierellä, mutta kauempana asuvalle melko mahdoton, esimerkiksi kuopiolaisen pitäisi matkailla 150 kilometrin päähän Peurunkaan 18 kertaa (yksi avokuntoutuskäynti on puolen päivän mittainen). Avokuntoutuksen idea on mielestäni se, että se on helposti kuntoutujan saavutettavissa eli kuntoutuspaikkoja pitäisi olla ympäri Suomen, siellä missä ovat kuntoutujat. Toivottavasti tähän suuntaan ollaan menossakin.

Tietysti voi myös kritisoida sitä, riittääkö kolmen viikon kuntoutujakso antamaan eväät pysyville elämäntapamuutoksille. Ainakin pitäisi olla mahdollista tsemppausjaksoille ja tätä kannattaisi yksityisten fysioterapialaitosten pohtia, ihan kaikkihan ei voi olla kuntoutujallekaan ilmaista. Minusta tässä olisi paljon mahdolisuuksia ideoida puhtaalta pöydältä, jotain etua siitäkin, että valmista sabluunaa ei ole olemassa.


Perusteita sydänpotilaan liikuntaan ja kuntoutukseen riittää. Suomen Fysioterapeuttien Sepelvaltimotautipotilaan liikunnallinen kuntoutus-suositukseen on koottu näitä perusteita, mutta varsinaiseen käytännön toteuttamiseen se ei anna ohjetta. Me fysioterapeutit olemme näiden käytäntöjen luomisessa avainasemassa eikä kannata odottaa, että joku muu sitä ensin ehdottaa. Terveydenhuollon uudistus tuo uhkia kuntoutukselle, mutta toisaalta myös mahdollisuuksia käytäntöjen muuttamiseen positiiviseen suuntaan, tässä tapauksessa on kysymys myös kustannussäästöistä.

Lue lisää

Cochrane-katsaus sydänkuntoutuksesta
Arto Hautalan esitys sydänkuntoutuksen kustannusvaikuttavuudesta
Kuntoutussäätiö: Onko sydänkuntoutuksen saaminen sattumanvaraista

Summary

Exercise based cardiac rehabilitation is a part of cardiac patient´s treatment. In Finland, however, there is no systematic cardiac rehabilitation after an acute cardiac event or invasive procedure; patient has to make an application, ask the statement from the doctor and then Health Insurance Institute decide, who is eligible to rehabilitation. Timing is usually not the best; it takes months after the acute phase when the rehabilitation session finally begins. That´s why there are various local systems to offer rehabilitation or follow up after hospitalization. When the payment goes from the one pocket and the saving comes to another, there is no interest to take account the cost-effectiveness (which has shown in studies). The big renovation of the health care system in Finland brings possibilities to change policy also in cardiac rehabilitation, hopefully to the positive direction. So stay alert!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi