torstai 23. elokuuta 2018

Sydänkuntoutusta Kroatiassa

Osallistuimme Liisa Lumiahon kanssa Euro Prevent-kongressiin Ljubljanassa huhtikuussa. Olin käynyt Ljubljanassa ja tiesin, että se on sen verran pieni kaupunki, että uskallan vuokrata auton reissun ajaksi. Autoilusta tuli taas mieleen, että jos menisimme paikalle pari päivää aikaisemmin, matkaan voisi yhdistää jonkinlaisen tutustumiskäynnin. Krotialainen, meillä KYSissä väitöskirjansa tehnyt fysiatri Marinko Rade käytti kontaktejaan ja järjesti vierailun Opatijassa sijaitsevaan kuntoutuslaitokseen. Opatija on Kroatian puolella, lähellä Slovenian rajaa, joten ajomatkaa sinne tuli Ljubljanasta vain reilut 100km.
Yksi Thalassotherapian sisäänkäynneistä

Kuntoutuslaitoksessa, Thalassotherapia Opatijassa, meidät otti vastaan laitoksen johtaja, professori Viktor Percic sekä fysioterapeutti Paolo Soric (joiden nimien heittomerkkejä en osaa laittaa oikeisiin paikkoihin). He esittelivät taloa, oikeammin taloja, ja kertoivat sekä Kroatian sydänkuntoutussysteemistä että omista kehitysideoistaan. Laitokseen kuuluu sekä vanhoja suojeltuja rakennuksia että uudempia osia. Laitoksen palvelutarjonta on laaja ja jostain syystä Viktor puhui meille kauneusleikkaus-mahdollisuuksista, joihin olisi mahdollista tulla itse maksaen (ja jotka ovat kuulemma edullisia), hän ihan melkein suositteli toimenpiteitä meille...

Kroatiassa on tällä hetkellä vain 2 sydänkuntoutuslaitosta. Se on ongelma, koska monet potilaat eivät halua matkustaa kauas kotoa, vaikka kuntoutus lakisääteisesti kuuluu akuutin sepelvaltimotapahtuman jälkeiseen hoitoon. Uusia systeemejä pohditaan kovasti. Ongelmana pidettiin myös sitä, että laitoskuntoutusjakso jää kovin irralliseksi, sillä paikallisia sydänkuntoutustoimijoita ei juurikaan ole.

Paolo ohjaa vesiliikuntaa matalan riskin potilaille. Osallistujia oli n. 35.
Thalassotherapiassa käy kuntoutuksessa paljon myös ulkomaalaisia asiakkaita. Kuntoutus on halvempaa ja ympäristö miellyttävä. En tiedä, missä paikkakunnalla Kalle Palander aikoinaan sai intensiivistä fysioterapiaa, Kroatiassa kuitenkin.

Sydänkuntoutus oli sisällöltään samantapainen kuin meillä ja muualla Euroopassa. Liikuntatavoitteena he pitivät 1000METminuuttia/vk. Tämä vastaa n. 1000kcal energiankulutusta, minkä taas 70kg painava henkilö kuluttaa 4 tunnin ripeällä (5km/h) kävelyllä. Ei mahdoton viikkotavoite.

Ruotsalainen rouva oli tullut kuntoutukseen Opatijaan
Kun olimme seuraamassa allasvoimistelua, yksi osallistujista halusi tulla juttelemaan kanssamme. Hän oli ruotsalainen nainen, joka kertoi saavansa kuntoutuksen huomattavasti halvemmalla Kroatiassa kuin kotimaassaan. Hän myös kritisoi voimakkaasti kotimaansa terveydenhuoltosysteemiä ja varoitteli Suomea kulkemasta samaa tietä.

Jos nyt rupesit pohtimaan kuntoutukseen lähtöä Opatijaan  niin tässä muutamia hintoja:
  • EKG 11€
  • lääkärin tarkastus 50€
  • Ergospirometria määrittäen harjoittelualueen 103€
  • Ravitsemusneuvonta: sisältää ruokavalio- suunnitelman 55€
  • Kuntoutuspaketti: Lääkärintarkastus, lääk. (parafiini, vesijäähdytin tai IC-lamppu), sähköhoito (kymmeniä, DD, IFS, UZ, magneetti, galvaaninen virta jne.) 5 päivää 180€ ja 10 päivää 300€
  • Trigger-pisteiden käsittely 17€
  • Lipofiling huulet / posket alk. 350€
  • Rintojen suurentaminen alk. 3000€
Hintoihin lisätään arvonlisävero

Viktorilla ja Paololla oli mielessä idea, johon he toivoivat innostusta myös Suomesta. He olivat kuvanneet pyöräilyreittejä, joita sitten hyödynnettiin sydänpotilaiden kuntoutuksessa.
Paolo esittelee ideaa virtuaalipyöräretkestä

Video ei ole pelkkä liikkuva kuva vaan se on yhdistetty kuntopyörään niin, että vauhtia lisätessä tai ylämäessä vastus kasvaa ja alamäessä vastaavasti kevenee, harjoitteluun liittyy sykeseuranta. Ideana on, että kuntoutuja voisi harjoitella oman kuntonsa mukaisessa maastossa ja kun reittejä on kuvattu riittävästi, voisi kokeilla vaikka kotiseudun pyöräreittiä, aluksi turvallisissa olosuhteissa ennen maastoon lähtemistä. Ideaan liittyi lisäksi nettialusta, jonne potilaat voisivat tuoda liikuntatietojaan ja keskustella muiden harjoittelijoiden kanssa. Viktorin mielestä kilpailuhenkisyyttä kannattaisi hyödyntää, häntä itseään kun kilpailu motivoi aivan erityisesti. 

Ajattelin heti, miten mukava olisi Suomessa lähteä virtuaalipyöräretkelle Kroatiaan tai muuhun mukavaan maisemaan, vaikka jonkun toisen kanssa virtuaalisesti (kai siinä voi kuulumisia vaihtaa). Jos joku nyt kiinnostui aiheesta enemmän tai tietää vastaavista hankkeista, voin antaa Viktorin ja Paolon yhteystiedot, heillä oli kova halu tehdä yhteistyötä ja kehittää ajatusta eteenpäin.

Paolo kertoi vielä Kroatian fysioterapeuttikoulutuksesta ja se poikkesi aika tavalla suomalaisesta. Ensin suoritetaan 3 vuoden teoriajakso, jolloin ei ole käytännön harjoittelua. Allasvoimistelussa oli mukana kolme tällaista opiskelijaa ja tarkoituksena oli, että he saisivat kokemuksen potilaana olosta, he eivät siis ohjanneet ryhmää vaan harjoittelivat mukana. Perusjakson jälkeen mennään vielä yliopistoon pariksi vuodeksi täydentämään tutkinto, tähän sitten sisältyy jo käytännön harjoittelua. Valmistumisen jälkeen työskennellään kokeneen fysioterapeutin työparina ennen itsenäiseen työhön siirtymistä.
Paolo, Liisa ja minä
Kävelytie Adrianmeren rantaviivalla kuntoutuslaitoksen tuntumassa
Lopuksi pitää vielä vinkata, että Opatija on upea lomakohde!

Lue lisää

Thalassotherapia Opatija
Visit Opatija

Summary

We, Liisa Lumiaho and I, visited Croatian in April 2018. We had a possibility to make a 2-days trip to  Opatija. Professor Viktor Percic and physiotherapist Paolo Soric were our wonderful hosts in Thalassotherapia Opatija, which is the other of two cardiac rehabilitation institutes in Croatian.

In Croatian, cardiac rehabilitation belongs to all coronary artery patients, but the long distance is a big barrier to many patients. The repertory of rehabilitation and medical treatment services in Thalassotherapia is large. There is also possibility to come to rehabilitation by self paying. Viktor told us that there is also possibility to beauty surgery in his center (why this came into his mind when he was talking with us...) In the rehabilitation center we met a Swedish woman , who told that it's much cheaper to get rehabilitation in Croatian than in Sweden and she visits Thalassotherapia annually . 

Paolo and Viktor hope that they will get help in developing a virtual exercise system. In the photo Paolo is making a virtual exercise by bike but the exercise modality can be walking, jogging, hiking, skiing... If you are interested to co-operate with Viktor and Paolo or have some ideas about virtual exercise, please tell me and I can forward the contact information.

By the way, Opatija is a great destination of a holiday.

2 kommenttia:

  1. Thank Leena on this article, it has been our honor to welcome you and show you our hospital which offers a varied program for everyone and especially for our cardiac patients.
    Nice regards.
    Paolo

    VastaaPoista

Kommenttisi