perjantai 14. syyskuuta 2018

Ravitsemus ja Ursula Schwab

Ursula Schwab
Ravitsemus on aina ollut oleellinen osa sydänsairauksien sekundääripreventiota. Se ei silti tarkoita, että ruokavalio toteutuisi optimaalisesti. Sepelvaltimotautipotilailla on käytettävä kaikki mahdolliset itsehoitokeinot (lääkehoidon ja sydäntoimenpiteiden lisäksi) taudin etenemisen pysäyttämiseksi ja siinä on ravitsemuksen ja liikunnan hyvällä kombinaatiolla iso merkitys. Parhaan tuloksen saavuttamiseksi fysioterapeuttienkin on oltava selvillä, millaiset ruokavalinnat tukevat niin sydän- kuin muutakin terveyttä.

Median ravitsemusuutisointi hämmentää ihmisiä ja on saanut monet hylkäämään hyvät elämäntapamuutokset kohu-uutisen perusteella. Kaikilla meillä on tuttavapiirissä se isoisänserkunvaimonkummipojanentinentyökaveri joka on syönyt ikänsä voita ja läskiä, vetänyt viikonloppuisin pään täyteen ja mennä porskuttaa parempikuntoisena kuin kukaan meistä. Tällaiset poikkeukset eivät kumoa erittäin laajaa tutkimusnäyttöä esimerkiksi pehmeän rasvan ja kasvisten terveyshyödyistä.

Sepelvaltimotautipotilaille järjestettävässä ensitietopäivässä fysioterapeutin osuutta edeltää ravitsemusterapeutin tietopaketti ja olen usein mennyt etuajassa, jotta ehtisin kuunnella Ursula Schwabin huippuasiantuntevaa esitystä. Joko olen erityisen hidasoppinen tai muuten vain aina tuntuu tulevan uutta tai vanhaa tarkentavaa asiaa. Ursula joutuu lähes joka kerta melkoiseen ristikuulusteluun, ihmisillä kun on paljon ravitsemukseen liittyvää kysyttävää. Minäkin liityin kyselijöiden joukkoon ja tällaisiin kysymyksiin Ursula vastaili:

Kerro hiukan itsestäsi ja työstäsi sydänterveyden edistämiseksi
Toimin ravitsemusterapian professorina Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampuksella. Työhöni kuuluu myös kliinistä työtä Kuopion yliopistollisessa sairaalassa. Työni sydänterveyden edistämiskeksi on monitahoista: opiskelijoiden opettamista, potilaiden ohjaamista, ohjausmateriaalin tuottamista, sairaalan henkilökunnan kouluttamista, ravitsemussuositusten tekemistä ja päivittämistä sydänterveyden edistämiseksi. Käypä hoito –suositusten (dyslipidemiat) päivittämistä.

Kerro lyhyesti, mihin sydänpotilaan ruokavaliosuositukset perustuvat
Vankkaan tutkimusnäyttöön, jossa on huomioitu tutkimusten laatu ja sovellettavuus.

Mikä on mielestäsi ruovavaliosuosituksessa huonoimmin toteutuva osa?
Valitettavasti näitä on monta: rasvan laatu (liikaa kovaa ja liian vähän pehmeää), liian vähän kuitua, liikaa suolaa ja liian vähän kasviksia, marjoja ja hedelmiä.

Ihmiset ovat sekaisin ravintovalmentajien ym. asiantuntijoiden ammattinimikkeistä, selventäisitkö ravitsemusasiantuntijoiden nimikeviidakkoa
Vain ravitsemusterapeutin ammattinimike on laillistettu terveydenhuollon ammattinimike. Ravitsemusterapeutti on suorittanut maisterin tutkinnon ravitsemustieteessä. Ainoa suorituspaikka Suomessa on Itä-Suomen yliopistossa. Muita nimikkeitä, kuten ravintoterapeutti, ravintovalmentaja ja ravitsemusasiantuntija, voi käyttää kuka vain. Mitään tutkintoedellytyksiä muihin nimikkeisiin ei ole.

Miten lisäravinteet ja luontaistuotteet sopivat sydänpotilaalle?
Lisäravinteita ja luontaistuotteita ei tulisi omin päin käyttää. Jos jokin valmiste kiinnostaa, tulee sen yhteensopivuus lääkityksen kanssa tarkistaa hoitohenkilökunnalta. Esim. luontaistuotteiden ja sydänpotilaalle tyypillisten lääkkeiden välillä on varsin paljon yhteisvaikutuksia, jotka voivat olla vakaviakin. Kalaöljyvalmisteita käytetään paljon, mutta niistä voi olla haittaa lipidi- ja glukoosiaineenvaihdunnan kannalta. Hoitohenkilökunnan suosittelemia ravintolisiä tulee käyttää annosteluohjeiden mukaan, esim. kalsiumvalmiste, jos ruokavaliossa on vain vähän maitotuotteita.

Miten fysioterapeutit voisivat sydänpotilaita ohjatessaan huomioida ravitsemuksen?
Me kaikki potilasta hoitavat voimme omalta osaltamme motivoida kokonaisvaltaiseen hoitoon ja kuntoutukseen. Eli korostamalla ravitsemuksen merkitystä osana kokonaishoitoa ja -kuntoutusta.

Minkälaisissa asioissa näkisit fysioterapeuttien ja ravitsemusterapeuttien yhteistyön erityisen tärkeäksi?
Esim. vajaatoimintapotilailla, vajaaravitsemusriskipotilailla, vajaaravituilla.

Mitä muuta sydänpotilaan ravitsemukseen liittyvää haluaisit sanoa?
Meillä on paljon hyödyntämätöntä potentiaalia sydänpotilaiden ravitsemuksen edistämisessä. Tehdään kaikki töitä sen eteen.

Lue lisää
THL, ravitsemussuositukset
EVIRA, terveyttä edistävät ravitsemussuositukset eri ikäisille ja eri ruokavalioihin
Vegaanisen ruokavalion koostaminen
Ruokapyramidi


Summary

Nutrition has always been an important part of  secondary prevention in cardiac diseases. It doesn't still mean that cardiac patients' nutrition is on good level. There are also a lot of confusing news in media and usually they are against the official nutrition guidelines. This has made many people to reject the good life style modifications.

Ursula Schwab, the professor of nutrition science in Eastern Finland, has been working in the team of the Finnish national nutrition guidelines. She is working partly as a professor in University  of Eastern Finland and partly in Kuopio University Hospital. I have heard many times Ursula's lesson about heart healthy diet and every  time I get something new information.

The Finnish nutrition guidelines are based on large evidence and has applied to Finnish eating habits. There is still a lot to do: the quality of fat is not optimal (too much hard, too little soft fat), too little fiber, too much salt and too little vegetables and fruits.

Many people use additional nutrient or natural supplements. Ursula said, that cardiac patients must be careful and not take them without asking doctor or cardiac nurse. Many supplements have synergy with typical heart disease medication and this synergy can be harmful. Fish oil products are widely used, but they can impair lipid- or glucose metabolic.

There are many kinds of "nutrition experts" in media, but only the nutrition therapist is a legal profession and they have graduated from Kuopio University ( of Eastern Finland). Who ever can call him-/herself a nutrition coach, nutrition expert etc., they have no official education or position.

It is important to take account nutrition in rehabilitation if we want to get good results. In cardiac rehabilitation it's particularly important with heart failure patients, patients who are in a risk of undernutrition and patients with  cachexia. We have very much unused potential to improve cardiac patients' nutrition. Let's work together to make it better.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi