lauantai 15. joulukuuta 2018

Annukka ja Pirjo Sydänliitosta










Annukka ja Pirjo ovat sydänfysioterapeuteille tuttuja toimijoita Sydänliitossa. Potilasjärjestö on aina tehnyt tiivistä yhteistyötä fysioterapeuttien kanssa liikuntaan liittyvissä. Tällaisia terveisiä Annukalta ja Pirjolta:

Annukka: Olen Annukka Alapappila ja olen työskennellyt Sydänliitossa liikunta-asiantuntijana jo 18 vuotta. Koulutukseltani olen fysioterapeutti ja TtM, pääaineenani liikuntalääketiede. Sydänliitossa vastuualueenani on sydänyhteisön liikuntatoiminnan tukeminen, ammattilaisten työn tukeminen ja valtakunnalliseen liikuntapolitiikkaan osallistuminen Sydänliitolle keskeisissä asioissa.

Lähiaikoina työni painottuu mm. sydänyhdistyksien vertaisohjaajakoulutuksiin, yhdistyksien liikuntavastaavien tehtävän kuvaukseen yhdessä yhdistyksien kanssa ja liikuntatoimintamme vaikutuksien arviointiin. Olen mukana Liikuntatieteellisen seuran, Kuopion terveysliikunnan ja ravinnon tutkimussäätiön ja SoveLi ry:n hallituksissa. Vapaa-aikaani kuuluu lähinnä tennis, padel ja aikuisbaletti sekä joutilaasta ajasta nauttiminen 8,5 vuoden kunnan luottamustehtävien jälkeen. Aikuiset lapsetkin ovat jo lentäneet pesästä.
Pirjo ja Annukka


Pirjo: Olen Pirjo Suomalainen ja tällä hetkellä työskentelen Sydänliitossa kuntoutukseen liittyvien asioiden parissa kuten Tulppa-kuntoutus ja verkkosopeutumisvalmennus. Mielenkiintoista on myös tehdä työtä Tulppakuntoutuksen vaikuttavuustutkimuksen parissa. Uutena haasteena on verkkokuntoutuksen kehittäminen.

Ammatilliset juureni ja myös aikaisempi työkokemukseni ovat fysioterapian parista. Olen koulutukseltani fysioterapeutti ja TtM. Aikuiset lapseni ovat jo lentäneet pois kotoa ja minulla on enemmän kuin aikaisemmin aikaa omille harrastuksilleni. Harrastan monipuolisesti liikuntaa kuten tanssillista voimistelua ja aikuisbalettia. Pyöräilen työmatkat keväästä syksyyn. Pidän myös valokuvaamisesta.
      


Millaisten sydänpotilasryhmien kanssa Sydänliitto toimii?


Sydänliitto on kaikkien sydänsairauksia sairastavien yhteisö. Työ painottuu suurimpiin sydänsairausryhmiin kuten esimerkiksi sepelvaltimotautiin , sydämen vajaatoimintaan ja eteisvärinään. Yhdistyksistä Sydän- ja keuhkosiirrokkaat SYKE ry, Karpatiat ry ja Sydänlapset- ja aikuiset keskittyvät kyseistä sydänsairautta sairastavien tukemiseen. Sydänpiirit tekevät sydäntyötä alueellisesti ja sydänyhdistykset paikallisesti.

Millaisia työkaluja fysioterapeuteille Sydänliitosta löytyy?

Sydan.fi -sivusto tarjoaa ajankohtaista tietoa sydänsairauksista, niiden hoidosta ja kuntoutuksesta. Sydänliiton Ammattilaisnetti kokoaa tiiviin tietopaketin työvälineineen fysioterapeuteille ja muille liikuttajille. Se tarjoaa muun muassa lomakkeita, valtakunnallisia liikuntaohjeita, kaavioita, taulukoita ja videoita. Sivusto on koottu yhteistyössä alan ammattilaisten kuten esimerkiksi sydänfysioterapeuttien ja kardiologien kanssa. Sydänliiton kehittämä jo 13 sairaanhoitopiirille levinnyt Tulppa-kuntoutus sisältää työvälineitä myös fysioterapeuteille.

Millainen koulutuksellinen työnjako Sydänliitolla ja Sydänfysioterapeutilla on? 

Sydänliitto painottaa tällä hetkellä koulutuksissaan moniammatillista yhteistyötä liikunnan, omahoidon ja kuntoutuksen parissa. Tämä tarkoittaa muun muassa Tulppa-koulutuksia, kuntien kaikkien liikuntaohjausta antavien yhteisiä koulutuksia ja valtakunnallisia koulutuspäiviä. Näemme, että Sydänfysioterapeuttien perinteiset koulutuspäivät keskittyvät suunnitellusti juuri sydänfysioterapian erityiskysymyksiin ja ammattitaitoa vahvistaviin pitkiin koulutuskokonaisuuksiin.


Millaista yhteistyötä Sydänpiirien ja Sydänyhdistysten kanssa toivoisitte fysioterapeuttien tekevän?

Ihannetapauksessa fysioterapeutti tuntee potilaansa alueen sydänpiirin palvelut ja suosittelee niitä. Lisäksi fysioterapeutti tekee mahdollisuuksiensa mukaan yhteistyötä sydänpiirin kanssa muun muassa luennoimalla tai toimimalla ohjaajana kuntoutuskursseilla tai muilla kursseilla. Ensitietopäivät ovat luonteva yhteistyömahdollisuus sairaalan fysioterapeuttien ja sydänpiirien -ja yhdistyksien välillä. Sydänyhdistykset järjestävät erilaista liikuntatoimintaa, ja siksi onkin keskeistä, että jokainen fysioterapeutti ohjaa potilaansa yhdistyksen pariin. Kun fysioterapeutti kertoo potilaalle mahdollisuudesta keskustella vertaistukihenkilön kanssa, löytyy usein väylä myös sydänyhdistykseen.

Millaista kuntoutustoimintaa Sydänliitto järjestää ja miten sellaiseen on mahdollista päästä mukaan?

Sydänliitto on valtakunnan suurin sydänkuntouttaja. Sen sopeutumisvalmennuskursseihin osallistuu noin 1500 henkilöä vuosittain. Kurssit ovat eripituisia, kestoltaan puolesta päivästä viikkoon. Kurssit ovat joko kuntoutuskursseja tai lyhyempiä teemakursseja kuten esim. verenpaine. Uutuutena on mahdollista osallistua teemakurssiin myös verkossa. Kursseille voi hakeutua omatoimisesti ja hakuohjeet löytyvät Sydänliiton sivuilta. Sydänpiirit antavat lisätietoa.

Tulppa-kuntoutus on kunnan terveyskeskuksen omaa toimintaa, johon voi hakeutua terveyskeskuksen sydänhoitajan tai lääkärin kautta. Tulppa-kuntoutus koostuu 8 -10 tapaamisesta ja 2 seurantatapaamisesta puolen vuoden ja vuoden kuluttua kuntoutuksen päättymisestä. Kuntoutus on osallistujalle maksutonta.

Miten Sydänliitossa on lähdetty mukaan digitalisaatioon?

Sydänliitto ottaa isoa digiloikkaa. Sydän-lehti on digitaalisena lehtenä saavuttanut suosiota ja sillä oli 185000 lukijaa 10/2018. Potilasoppaat ovat siirtymässä digitaalisiksi. Sairastuneiden on mahdollisuus keskustella vertaisten ja ammattilaisten kanssa Sydän-chatissa. Sopeutuskursseja ja painonhallintakursseja on tarjolla verkossa. Erilaisten videoiden määrä kasvaa kovaa vauhtia. Koulutuksien ja erilaisten tapaamisen striimaus on jo arkipäivää ja webinaarit lähitulevaisuutta. Jäsenemme käyttävät mobiilia jäsenkorttia ja järjestönne sisäinen viestintä on sähköistä. Sydänyhdistyksille on rakentumassa sähköinen palvelutarjotin, joka kokoaa erilasia työkaluja ja palveluita niiden käyttöön.

Millaisia tulevaisuuden visioita Sydänliitolla on toimintaansa liittyen?

Sydänliiton strategiassa painotetaan elinvoimaista sydänyhteisöä ja voimavarojen vahvistamista. Tämä tarkoittaa, että lähes kaikessa toiminnassamme huomioimme sydänpiirien ja -yhdistyksien näkökulman. Keskeistä on tavoittaa myös 50-60-vuotiaat kaupunkilaiset ja olla samalla haja-asutusalueella asuvien sairastuneiden tuki. Voimavarojen vahvistamisen tulee näkyä ja kuulua toiminnassamme. Pyrimme, että sairastuneella ja korkean riskin henkilöllä on tilanteestaan huolimatta toivoa paremmasta. Samalla etsimme tapoja, kuinka innostaa ihmisiä vapaaehtoistyöhön ja tukea heidän jaksamistaan.

Millaisia terveisiä haluaisitte lähettää sydänfysioterapeuteille?

Sydänliitto arvostaa sydänfysioterapeuttien työtä ja ammattitaitoa. Olemme yhteistyöhaluisia ja otammekin innolla vastaa kaikenlaisia kehittämisideoita sydänsairaan liikkumiseen, liikuttamiseen ja kuntoutukseen liittyen. Tervetuloa mukaan sydänpiirien -ja yhdistyksien toimintaan. Ilahduttavan moni onkin jo mukana esim. sopeutumisvalmennuskursseilla ja yhdistystoiminnassa.

Millaisia liikunnan aloittamista helpottavia vinkkejä teillä olisi sohvaperunoille?

Ups, sen kun joku keksii, niin saisi Nobelin palkinnon 😊. Tänä päivänä puhutaan paljon luontoliikunnasta ja sen vaikutuksesta terveyteen. Siispä ehkä sohvaperunakin voi innostua metsäretkestä ja luonnon havainnoimisesta. Maltillinen ja nautinnollinen tahti takaavat hyvän olon retken jälkeenkin. Mukava seura ei ole pahitteeksi. Eikä ole hassumpaa viedä kotiin maasta kerättyjä havuja joulutunnelman luomiseksi. Kaiken kruunaa maukkaat retkieväät.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi