torstai 11. heinäkuuta 2019

Lähtisitkö Sevillaan











En aikaisemmin ajatellut, että kansainväliset koulutukset olisivat minua varten. Kynnys tuntui kovin suurelta ja rahoituskin mahdottomalta. Päätin kuitenkin, että voihan sitä yrittää ja väsäsin posterin sydänkuntoutusryhmästämme Belgian Euro Preventiin 2005, uskomatta, että se hyväksyttäisiin. No sinne se kuitenkin meni ja rahoitus järjestyi työpaikan (KYS), Pohjois-Savon fysioterapeuttien ja Suomen fysioterapeuttien avustuksella. Kokemus oli kannustava ja madalsi kynnystä lähteä uudelleen.

Olen osallistunut fysioterapeuttien maailmankongressiin, useampaan Euro Prevent-kongressiin sekä nyt 2 kertaa ACNAPin (Association of Cardiovascular Nursing and Allien Professions) organisoimaan EuroHeartCare-kongressiin. Fysioterapeuttien maailmankongressi oli ainutlaatuinen kokemus laajuutensa vuoksi, kuitenkin ammatillisesti EuroHeartCare on antanut enemmän tietoa, ajatuksia ja kontakteja. Koska minut valittiin EuroHeartCaren järjestelykomiteaan, olen päässyt aitiopaikalle näkemään, miten ison tapahtuman sisältö valmistellaan. Ja myös joutunut itse hommiin, luonnollisesti.

Parhaillaan on meneillään ohjelman sisältöjen suunnittelu ja samalla pohditaan kiinnostavia luennoitsijoita. Haastan tämän tekstin lukijoita ottamaan yhteyttä, mikäli itsellä on halukkuutta esiintymään, mielessä on hyvä esiintyjä tai sydänaiheesta tutkimustyötä tehnyt kolleega. Teemoja kongressissa on kardiologian alalla laidasta laitaan. Tämän vuoden aiheita voi vilkaista tästä:

https://esc365.escardio.org/Search-Results?vgnextkeyword=&eventtype=ESC365EVENTTYPE3904&Years=ESC365YEAR2019&_ga=2.20927290.305684879.1561278648-967269614.1556652211

Päivitys: Vuoden 2020 EuroHeartCare-kongressi on peruttu koronaviruksen takia. Kongressi järjestetään Sevillassa vuoden 2021 kesäkuussa.

Myös posteri on hyvä vaihtoehto tuoda työtään esille. Milanon kongressissa postereiden aiheet liikkuivat laajalla alueella: tapaustutkimuksia, RCT-tutkimuksia, solutason tutkimuksia, hoitokäytäntöjen esittelyä, kokemusten kuvailua jne.

Tiny Jaarsma
Milanossa ruotsalainen, Linköpingin yliopiston professori Tiny Jaarsma piti hyvän esityksen posterin tekemisestä. Nämä diat ja video hänen esityksestään löytyy kyllä ESCin sivuilta, mutta Tinyn luvalla, lukijoita helpottaakseni, kopioin ne tähän.  Ihan ensimmäiset vinkit liittyvät siihen, että itsellä on selkeä käsitys mitä aikoo sanoa ja minkälaiselle yleisölle. Posterit kongresseihin valitaan abstraktin perusteella, joten abstraktiin kannattaa panostaa. Posterin ulkoasun ehtii valmistella myöhemminkin.

Tinyn käytännön vinkit:

1. Abstraktilla on sama otsikointi kuin tutkimuksella. Abstraktin otsikkoa voi kuitenkin posteriin muokata vetävämmäksi.

2. Yleisesti käytettävät väliotsikot helpottavat abstraktin/ posterin lukemista. Tausta, tutkimuksen tarkoitus, menetelmät, tulokset ja johtopäätökset ovat tutkimusposterin otsikot. Hoitokäytännön kuvailussa tärkeää on usein se, mihin uusi käytäntö perustuu ja johtopäätöksiä ei ehkä ole lainkaan.


3. Otsikko on joskus helppo, mutta usein todella vaikea. Ainakin jos haluaa pysyttää sen riittävän lyhyenä. Tiny ehdottaa hiukan provosoivaakin otsikointia mielenkiinnon herättämiseksi. Jos tulokset ovat erityisen kiinnostavia, se kannattaa mainita jo otsikossa.

4. Taustatiedot ovat tärkeät, mutta eivät saa viedä liikaa tilaa tuloksilta. Abstraktin merkkimäärä on rajoitettu, joten taustat kannattaa kuvata mahdollisimman tiiviissä muodossa. Yksi lause, mitä aiheesta jo tiedetään, yksi lause mitä ei tiedetä ja yksi tutkimuksen tarkoituksesta.

5. Vaikka menetelmä on tärkeä, siihenkään ei kannata kuluttaa liikkaa merkkejä. Lyhyesti ydinasiat, ei pidä sortua liiallisiin yksityiskohtiin.


6. Tulokset ovat abstraktin ydinasia ja abstraktissa kuvaillaan päätulos. Kuvia käytetään, jos ne lisäävät informaatiota tai helpottavat tuloksen ymmärtämistä.


7. Abstraktin/ posterin eniten luettu kohta on johtopäätökset. Katso, että johtopäätökset on linjassa otsikon kanssa. Johtopäätökset eivät ole pelkästään tulosten toistamista. Jos sinulla on järkeviä ajtuksia, miten tuloksia voidaan soveltaa käytäntöön, ne kannattaa esittää.


8. Yksityiskohdilla on merkitystä: ei kirjoitusvirheitä, teksti kannattaa luetuttaa kolleegoilla, kielen ammattilaisella jne. Abstraktiin ei laiteta lähdeviitteitä. Katso, että abstraktisi on selkeä helppo lukea, arvioijalla ei ole aikaa etsiä asiaa sekavasti kirjoitetusta abstraktista.



Tässä vielä joitakin postereita Milanon EuroHeartCaresta, inspiraatioksi ja ideaksi. Lisää esimerkkejä löytyy tästä.  Aikaa abstraktin tekemiseen on noin helmikuun loppuun saakka, tarkempi aikataulu selviää syksyn aikana. Toivottavasti innostuit ja tavataan Sevillassa.




Summary

Taking part in an international congress can seem something, which is not for me. So I thought. But once I had sent my abstract to Euro Prevent Congress in 2005 and it was accepted, my thoughts changed. The experience was very rewarding and gave more inspiration to my daily work. The contacts with other professionals in cardiovascular care have helped me many times.

Now I belong to the Program Committee of ACNAP (Association of Cardiovascular Nursing and Allien Professions) and I really encourage colleagues to take part in EuroHeartCare 2020 in Seville, which is focused on multidisciplinary cardiovascular care.


Tiny Jaarsma
It's easier to get financial support if you have oral or poster presentation in the congress. If you feel, that your study needs to be presented, you can contact me or any ACNAP-member. If you think the poster is a better way to introduce your work,  professorTiny Jaarsma had a great presentation in Milan about a good poster. Here are Tiny's slides:









See you in Seville!


Tips for Writing Effective Abstracts
(lähde http://www.cameron.edu/writing_center/resources.html)

The style of an abstract should be concise and clear, and the wording should be very direct.

1. Make the abstract easy to read.
  • Use familiar words. If unfamiliar words are necessary, define them. Avoid
  • jargon.
  • Use active verbs rather than passive verbs whenever possible.
  • Vary sentence structure.
  • Use complete sentences. Don't omit articles or other small words to save space
2. Be concise.
  • Rephrase ideas from the article to condense the meaning.
  • Give information only once.
3. Be exact and unambiguous.

4. Use an organization scheme that will make the information clear to the reader.
Usually, an abstract that puts the thesis first and then provides conclusions or
findings, and supporting data or details is most useful.

5. If you are writing an abstract for another writer's article, remember that your job is not to evaluate the article but simply to report what is in it.


Some videos about making a good abstract







Vielä yleisiä ohjeita abstraktin tekoon. https://docplayer.fi/4590557-Yleisia-ohjeita-posterin-tekoon.html


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi