lauantai 20. lokakuuta 2018

Verkoistoissa on voimaa!

Olisi mukava osata asiat alusta loppuun ja olisi hienoa, jos olisi sen lisäksi aina aikaa perehtyä uuteen. Nykyisessä tietotulvassa se on kuitenkin mahdotonta ja nuppi hajoaa jos sitä ei usko. Onneksi on päteviä ja avomielisiä kolleegoja ja asiantuntijoita, joita voi hyödyntää ainakin sen selvittämiseen, mikä on edes tarpeellista tietää. Keskusteluista saa myös vertaistukea jos riittämättömyydentunne meinaa vallata mielen (joskus on mukava huomata, että on joku muukin yhtä pihalla).
Sydänkuntoutuksen verkostot ovat moninaiset
Tiimityö on joskus aika rasittavaa, mutta parhaimmillaan siinä kuitenkin oppii sellaisiakin asioita, joihin muuten ei viitsisi paneutua. Itse olen saanut toimia useammassakin työryhmässä, jossa on ollut mukana huippuasiantuntijoita ja yleensä he ovat olleet huipputyyppejä muutenkin. Olen tietysti oppinutkin jotain, mutta hienointa on ollut tutustuminen ihmisiin, joiden puoleen voi kääntyä kiperissä kysymyksissä (ja pyytää luennoimaan koulutuspäiville).

Some-verkostoitumista


Sosiaalinen media mahdollistaa helpon tavan verkostoitua samanhenkisten kanssa. Esimerkiksi "Fyssarit ja lekurit"-fb-ryhmässä  kysellään, vastaillaan ja jaetaan tietoa, ja vaikka ei itse olisi kovin aktiivinen, paljon mielenkiintoista asiaa on tarjolla. Sydänfysioterapeuteilla on oma fb-ryhmänsä, joka toistaiseksi on ollut lähinnä informaatiokanava, mutta mikään ei estä virittelemästä keskustelua aiheesta kuin aiheesta. Vaikka itse en ole kovin lämmennyt Twitterille, siellä on monia asiantuntijoita, jotka välittävät mielenkiintoisia uutisia ja tutkimustuloksia, niistä on nopeaa poimia kiinnostavat.

Kansainvälistä verkostoitumista


Sydänfysioterapia on meillä sen verran pienen piirin erikoisalaa, että mitään suuria kansainvälisiä tapahtumia emme ole järjestäneet. Ehkä vielä joskus tulevaisuudessa... Sydänfysioterapeutit ovat olleet muutamissa kansainvälisissä kongresseissa luennoimassa tai posteriesitysten kanssa ja tutustuneet eurooppalaisiin kolleegoihin. Itselleni on ollut mieleenpainuva tilaisuus kansainvälinen pulmonaalihypertensioforum Wienissä viime vuonna. Minulla oli siellä esitys pulmonaalihypertensiopotilaan fysioterapiasta/liikunnasta ja onnistuin sen kamalan jännittämisen jälkeen jotenkin viemään läpi. Ruotsalaiset osallistujat innostuivat tekemästäni (suomenkielisestä) oppaasta ja sain juuri pari viikkoa sitten ruotsiksi käännetyn oppaan käsiini (näytti aivan ihmeen pätevältä ulkomaankielisenä). Tänä vuonna minut valittiin ACNAPin (Association of Cardiovascular Nursing & Allied Profession) program committeen jäseneksi, katsotaan, millaista kansainvälistä verkostoitumista se tarkoittaa.

Tilaisuuksia verkostoitumiselle


Oikeastaan aloin kirjoittaa tätä juttua sen takia, että seuraavat Sydänfysioterapiapäivät, 22.-23.11.,  järjestetään Jyväskylässä. Sinne ehtii vielä ilmoittautua. Emme järjestä Jyväskylässä iltaohjelmaa, mutta ensimmäisen päivän päätteeksi verkostoidumme, onnittelemme itseämme ja toisiamme kuoharilla ja pikku purtavalla pienessä get-together-partyssa. Tulethan mukaan.

Jos Jyväskylään lähtö ei onnistu, heti tammikuussa Tampereen Sydänsairaalan fysioterapeutit järjestävät koulutuspäivän sydänkirurgisen potilaan fysioterapia-teemalla  ja esittelevät samalla upouutta sydänsairaalaa. Molemmat koulutustilaisuudet ovat oiva paikka verkostoitumiselle.


Suomen Sydänfysioterapeutit


Vielä mainostan sydänfysioterapeuttien omaa yhteisöä Suomen Sydänfysioterapeutit ry:tä. Yhdistys on perustettu v. 2000 eli on jo 18-vuotias, täysi-ikäinen.



Meitä on useita perustajajäseniä edelleen toimimassa erilaisissa rooleissa ja nopealla laskutoimituksella voitte päätellä, että nuorennusleikkaus saattaisi olla paikallaan. Emme ole toimineet tiukkapipoisen määrätietoisesti vaan voimavarojen ja innostuksen mukaan, oikeasti suurella sydämellä.

Sydänfysioterapeuttien kantavina ajatuksina koko yhdistyksen olemassolon ajan on ollut näyttöön perustuvuuden lisäksi avoin tiedonjako ja yhteisöllisyys. Ei ole mitään järkeä pihdata ideoita ja ajatuksia, jotka voivat hyödyttää muitakin tai parhaassa tapauksessa jalostua vielä paremmiksi. Koulutuspäivien järjestämisessä olemme hyödyntäneet jäsenten erilaista osaamista niin, että tilaisuudet ovat yleensä tulleet ja menneet ilman valtavaa stressiä (ja tietysti olemme häikäilemättä hyödyntäneet omia verkostojamme asiantuntijaluennoitsijoita haaliessa).

Tervetuloa mukaan. Nyt erityisesti kannattaa liittyä yhdistykseen, sillä ensi vuonna meillä on jäsenille ihana yllätys. Pitää jo lopettaa, etten vain paljasta sitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi