keskiviikko 24. huhtikuuta 2019

Sydänfysioterapeutti Nina Joutsen Hyvinkäältä


Sydänfysioterapeutti Nina. Kuva Vera Haarakangas
Ninaan sain tutustua hänen osallistuessaan ensimmäiselle sydänfysioterapia Pro-kurssille. Sittemmin olemme tehneet yhteistyötä Terveyskylän sydänliikuntaosioiden työstämisessä. Ninan hienoja valokuvia, taidevalokuvia suorastaan, seuraan Instagrammissa. Nina esittelee itsensä näin:

Olen helsinkiläissyntyinen fysioterapeutti YAMK Nurmijärveltä ja 4:n nyt jo aikuisen lapsen äiti. Ensimmäinen työpaikkani valmistuttuani 1991 lääkintävoimistelijaksi oli silloinen Peijas-Rekolan, nykyisin Peijaksen sairaala, mutta HUS Hyvinkään sairaalassa olen työskennellyt vuodesta 2001 lähtien. 

Urani aikana olen työskennellyt pääosin alusta lähtien sisätautien ja keuhkosairauksien vuodeosastolla, jossa työhön on aina kuulunut myös polikliinista potilaiden kohtaamista. Sydänpotilaat ovatkin tätä kautta tulleet vuosien varrella tutuiksi ja siksi lähdin aikanani kartuttamaan omaa osaamistani sydänpotilaiden fysioterapiassa. Erikoisalana se on aina ollut erittäin kiinnostava ja olen kokenut sen mielekkäänä, joskin myös haastavana. Uutta tietoa tulee jatkuvasti ja vahvaa näyttöähän liikunnallisen kuntoutuksen vaikuttavuudesta on ollut hyödynnettävissä jo pitkään.


Jossain vaiheessa lisäopinnot kiinnostivat ja veivät mukanaan. Suoritin 6 vuotta sitten työn ohella Kuntoutuksen YAMK-tutkinnon. Se toi syvyyttä ja lisäosaamista laajemminkin moniasiantuntijuuteen pohjautuvaan kuntoutuksen kehittämisosaamiseen.

Hallinnollisiin tehtäviin tutustumassa


Viime vuoden puolella loikkasin hetkeksi ihan muihin tehtäviin, kun otin vastaan osastonhoitajan sijaisuuden sairaalamme osastoryhmän keskitetyt palvelut-yksikössä. Puhtaasti johtamiseen ja hallinnollisiin tehtäviin tutustumista siis, mutta huomasin, että vaikka alaisenani ei ollut ainoatakaan fysioterapeuttia tai ns. kuntoutuksen työntekijää, oli yhdyspintaa kuntoutuksen kanssa runsaasti. Ja vaikka opeteltavia uusia asioita oli paljon, oli näkökulman vaihdos erittäin tervetullut ja antoisa ihan oman organisaation toiminnan tuntemisenkin kannalta.

Vertaistuki- ja asiakasraatitoiminta Hyvinkään sairaalassa


Oh- sijaisuuden päätyttyä jatkoin vielä esimieheni pyynnöstä "ekskursiotani" sairaalamme palvelupiste Sopessa toisena koordinaattorina sijaistaen pitkää poissaoloa. Soppi toimii matalan kynnyksen palvelu- ja informaatiopisteenä sairaalan asiakkaille; potilaille, heidän läheisilleen sekä myös henkilökunnalle. Sieltä käsin koordinoidaan myös vapaaehtoistoimintaa (aula-avustajat ja vertaistukihenkilöt) sekä asiakkaan osallisuuden lisäämiseen liittyviä toimintoja kuten kokemusasiantuntija- ja asiakasraatitoimintaa, joiden molempien tarkoituksena on kehittää prosesseja asiakaslähtöisemmiksi. 

Sydänpotilailla on sairaalassamme omat vertaistukihenkilönsä, jotka osallistuvat viikottain sydänpotilaille suunnattuille ryhmäluennoille vuodeosastolla ja tapaavat potilaita tarvittaessa myös sitten henkilökohtaisestikin. On ollut ihana huomata, miten innokkaita ja motivoituneita kaikki vapaaehtoiset ovat tehtävissään ja heitä todella tarvitaan! Myös asiakasraadin jäseniltä on tullut paljon arvokasta tietoa, mitä on voitu ja voidaan jatkossa hyödyntää palveluiden ja toimintojen kehittämisessä. Eli toistaiseksi nyt jonkin aikaa katselen sydänpotilaidenkin prosesseja hieman erilaisesta vinkkelistä.

Terveyskylässä mukana


Kuntoutumistalon sydäntyöryhmässä minulla on ollut ilo ja etuoikeus olla mukana kehittämässä virtuaalisia palveluita osana sydänpotilaiden kuntoutumisprosesseja jo useamman vuoden ajan. Kansallisen sydänfysioterapian ammattilaisista koostuvan työryhmän kanssa olemme koostaneet yleisluontoisia oppaita sydänkuntoutujille Terveyskylän kansalaisille avoimien palveluiden puolelle. Työtä on tehty ryhmänä kasvotusten sekä myös aina osin digitaalisia Skype-ryhmäverkkopuheluja hyödyntäen. Kokousten välillä vastuuta on jaettu myös osiin tekijöiden kesken ja kokouksissa sitten yhdessä hiottu materiaali lopulliseen versioonsa.
Työstämiämme liikunnallisia kuntoutumisoppaita on julkaistu tähän mennessä sydäninfarktista toipuvalle potilaalle, vajaatoimintaa sairastavalle potilaalle sekä potilaalle, jolla on sydämentahdistin. Lisäksi sydänpotilaalle löytyy myös opas, josta löytyy yleistä tietoa sydänkuntoutuksesta. Valmiina, mutta vielä julkaisemista vaille ovat lisäksi liikunta sepelvaltimoiden pallolaajennuksen jälkeen sekä liikunta sepelvaltimotaudin hoidossa –oppaat.
Seuraavaksi työn alle otamme liikuntaoppaan sternotomian jälkeiseen kuntoutumiseen.
Materiaalia on syntynyt paljon ja sitä on usein jouduttu tiivistämään ja rajaamaankin. Mitään ei ole tarvinnut kuitenkaan hylätä lopullisesti, vaan sitä vodaan hyödyntää ammattilaisille rakentuvassa Terveyskylän osiossa.


Sydänfysioterapiaoppia hankkimassa


Olen osallistunut Suomen sydänfysioterapeuttien järjestämiin koulutuksiin yli 10 vuoden ajan. Ne ovat alusta alkaen aina olleet erittäin laadukkaita ja kattavia paketteja suoraan käytäntöön ja potilaan hyödyksi. Ihmisen kokonaisvaltainen huomioiminen myös sydänpotilaan kuntoutuksessa on nähty aina tärkeässä roolissa. 

Nähdessäni ilmoituksen sydänfysioterapian Pro-kurssista, oli itsestään selvää, että hakeutuisin sille mukaan. Kiitokset omalle työyksikölleni siitä, että se on aina pyrkinyt mahdollistamaan ammatillisen kehittymisen ja kouluttautumisen sekä nähnyt niiden tuoman lisäarvon niin potilaan, kuin fysioterapian ja kuntoutuksen laadunkin näkökulmasta.
Pro-kurssi oli vaativa, tiivis ja intensiivinen paketti sydänpotilaiden fysioterapiaa patofysiologiasta tieteelliseen tutkimukseen ja kaikkea siltä väliltä. Vaikka asia oli osin tuttuakin, sitä päästiin käsittelemään reilusti pintaa syvemmältä. Kurssilaiset olivat kaikki erittäin motivoituneita ja innostuneita ja koko kurssin ehkä parasta antia olivat ne kysymykset ja keskustelut, joita koulutuksen aikana saimme jakaa keskenämme. Koulutus vahvisti myös olemassa olevaa kollegiaalista verkostoa, minkä näen tärkeänä sydänfysioterapian jatkokehittymisenkin kannalta. Hyviä yhteisiä toimintatapoja ja käytänteitä jaettiin avoimesti ja niitä sai vapaasti luvan kanssa "varastaa ja parastaa". 

Eri puolella Suomea järjestetyt lähijaksot antoivat mahdollisuuden tutustua myös erilaisiin sydänfysioterapian yksikköihin, mikä toi uusia ideoita varmasti monelle meistä kurssilaisista.
Koulutuksen aikana saimme mahdollisuuden myös osallistua sisällöllisesti erittäin antoisaan kardiologisten hoitajien 25-vuotis juhlasymposiumiin Finlandiatalolla ja juhlistaa heidän kanssaan samalla omaa valmistumistamme huikeassa iltajuhlassa. Samassa juhlavassa tilaisuudessa saimme sitten myös upeat Sydänfysioterapeutti-merkkimme sekä kurssitodistuksemme.

Suosittelen koulutusta ehdottomasti kaikille fysioterapeuteille, jotka työssään kohtaavat sydänpotilaita. Oli ilo lukea 2. Pro- kurssilla olleen lääkärin kommentti siitä, että se soveltuisi myös sisällöllisesti erittäin hyvin lääkärien koulutusohjelmaan. Siitä olemme kaikki kurssin käyneet varmasti hänen kanssaan täysin samaa mieltä. 
Nina saa Pro-kurssitodistuksensa Liisa Lumiaholta


Verkostoituminen edistää ammatillista kehittymistä


Näen verkostoitumisen työkaluna ja taitona yhdistää ammattilaisia ja osaamista. Se tukee hyvien käytänteiden jakamista sekä mahdollistaa reflektoinnin kansallisesti ja miksei kansainvälisestikin. Lisäksi se brändää sydänfysioterapian osaajat ammatillisesti yhteen ja vahvistaa siten heidän ammatillista itsetuntoaan ja näkökulmaansa sydänfysioterapian ydinasioista. Kaikilla tavoin siis palvelee meitä sydänfysioterapeutteja. Suomen sydänfysioterapeutit yhdistyksenä on toiminut ja edelleen toimii mielestäni tässä merkittävänä perustana ja työrukkasena. Kiitos siitä!

Lasten liikuntaan pitää satsata


Jos minulla olisi valtaa edistää sydänterveyttä valtakunnallisesti, preventiivisessä mielessä aloittaisin satsaamalla päiväkotien ja koulujen liikuntaan ja terveyskasvatukseen sekä määrällisesti että laadullisesti. Palkkaisin sinne asiantuntevia koulufysioterapeutteja, jotka tukevat lasten liikunnallisia valmiuksia ja taitoja sekä ohjaavat ergonomiassa lapsia ja nuoria opettajien työparina. Tästähän toimintamallistahan meillä on jo hyviä kokemuksia. Liikunta taitaa myös olla niitä ainoita aineita, joihin ei säännönmukaisesti saa tukiopetusta. Siihen panostaisin. Liikunnallisen taidon oppiminen ja osaaminen motivoi myös tekemään sitä useammin jatkossakin.

Sydänkuntoutus kannattaa


Sydänpotilaiden liikunnallinen kuntoutus voisi olla myös vaikka ihan lakisääteistä; selkeän näytön ja kustannusvaikuttavuudenkin valossa kaikille sydänpotilaille tulisi tarjota mahdollisuus liikunnallisen kuntoutumispolun läpikäymiseen riippumatta siitä, missä kunnassa tai kaupungissa hän asuu. Tässäkin asiassa olemme jo oikealla tiellä. Sydänpotilaiden liikuntapolkuja on luotu jo useissa paikoissa. 
Varmasti myös uusien sydänfysioterapian ammattilaisten kouluttaminen sekä lisääntyvä keskustelu ja yhteistyöverkostojen rakentaminen niin eri ammattikuntien välillä kuin valtakunnallisestikin edesauttaa näitä tavoitteita.

Ajatuksia moniammatillisesta yhteistyöstä


Jos mietin nyt kliinistä potilastyötä vuodeosastolla, niin Lääkärit, sairaanhoitajat, lähihoitajat, toimintaterapeutit, sosiaalityöntekijät, puheterapeutit, ravitsemusterapeutit, kotiutushoitajat ja sydänhoitaja ovat ehkä niitä lähimpiä yhteistyökumppaneita. Toki yhteyksiä otetaan usein organisaation rajojen ulkopuolellekin tarpeen mukaan. Tärkeä yhteistyökumppani on toki Kiljavan sairaala, joka on meidän sairaanhoitoalueemme sekä HUS: n yhdessä omistama kuntoutussairaala. Sinne ohjataan sydänpotilaita kaksivaiheiselle kuntoutusjaksolle. Jaksojen välillä potilas harjoittelee hänelle laaditun kuntoutussuunnitelman mukaisesti.

Moniammatillisuus ja etenkin moniasiantuntijuus, jossa eri alojen ammattilaiset tuovat osaamisensa keskiössä olevan potilaan käyttöön on hoidon ja kuntoutumisen onnistumisen kannalta oleellista. Se, että kaikki toimivat samaa tavoitellen, vaatii paljon yhteistä keskustelua ja yhteistä kieltä. 

Koulutukset, joihin osallistutaan moniammatillisin kokoonpanoin ja yhteiset koulutuspalautteet sekä moniammatillisuuden huomioiminen prosesseja kehitettäessä luovat varmasti hyvää pohjaa aiempaa paremman yhteistyön saavuttamiseksi ja ennen kaikkea potilaan parhaaksi. Kuntoutuksen alan työntekijöitä tulisi mielestäni myös johtaa kuntoutuksen näkökulmasta. Se luo yhtenäisyyttä ja fokusoi kuntoutustoimintaa yhdenmukaiseen suuntaan.

Harrastuksista sydänterveyttä


Tässä kohtaa suutarin lapsi kulkee jos ei kengittä niin hieman huonoissa kengissä :) Yritän kävellä ja käydä uimassa, kuntosalillakin epäsäännöllisen säännöllisesti. Lisäksi kuuntelen paljon musiikkia, neulon ja valokuvaan. Jonkinlainen kamera on mukana lähes aina. Nyt onkin ihanaa, kun valoa riittää taas aamusta iltaan asti ja kesää kohti mennään! 
Kesäilta Ninan ikuistamana

Summary

Nina Joutsen is a cardiac physiotherapist in HUS Hyvinkää hospital. Her working and education history is wide, she has always wanted to jump to unknown. In Nina's opinion, cardiac physiotherapy is an interesting and challenging area in physiotherapy. The base in evidence is strong and benefits of cardiac rehabilitation are well known. That's why Nina thinks, that cardiac rehabilitation should be an obligatory part of the treatment in heart diseases. Nina recommends Pro education to all physiotherapists who work with cardiac patients.

Nina's favorite hobbies are music listening, handicraft and photography; some kind of camera is always with her. You can see Nina's beautiful photos on Instagram.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi