tiistai 9. huhtikuuta 2019

Ihana Hanna Savonlinnasta


Hanna Baduel on tullut tutuksi sekä Sydänfysioterapeuttien koulutuspäivillä, KYS-piirin yhteistyöpäivillä että monissa muissa yhteistyökuvioissa. Hanna on kehittänyt sydänpotilaan alueellista fysioterapiapolkua Itä-Savon alueella niin, että uskallan sanoa sen olevan aivan parhaiten toimivia Suomessa. Hanna on aina tehnyt aktiivista yhteistyötä alueen terveyskeskusten kanssa, joten hoitokäytännöt eivät ole missään vaiheessa päässeet rapautumaan. 

Vaikka kokemusta ja osaamista on kertynyt paljon, Hanna osallistui ensimmäiselle sydänfysioterapian Pro-kurssille täynnä intoa oppia uutta. Mahtava kolleega!

Hannalla on kokemusta myös muualta maailmasta: hän on työskennellyt Pariisissa sairaalassa sydän- keuhkoteho-osastolla. Kotipaikka veti kuitenkin puoleensa ja Hanna perheineen osti Hannan kotitilan, jossa aviomies hoitaa maatilaa. Perheellä on myös lomamökkien vuokraustoimintaa, siitä kannattaa kysyä Hannalta lisää.


Savonlinnassa sairaala sijaitsee luonnonkauniissa ympäristössä

Mitä minä teen

Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymä Sosteri tarjoaa erikoissairaanhoidon, perusterveydenhuollon, sosiaalihuollon ja ympäristöterveydenhuollon palveluja. Työni Savonlinnan keskussairaalassa sisältää pienen sydänyksikön osaston sekä sydän pkl:n potilaaiden fysioterapian. Toimin lisäksi sepelvaltimotautipotilaiden hoitopolun työryhmässä.

Hoitoketjut kunnossa

Meillä sydänpotilaan hoitoketju toimii hyvin sairaalan, terveyskeskuksen ja kotikuntoutuksen välillä. Sosterissa fysioterapiatekstit kirjoitetaan samaan järjestelmään ja samalle fyster lehdelle. Potilaista lähtee tieto suojatussa sähköisessä järjestelmässä jatkokuntoutukseen joko kotikuntoutukseen tai terveyskeskuksen fysioterapiaan.  


Terveyskeskukset avainasemassa

Meillä toimii sydän-keuhkoryhmät terveyskeskuksissa.  Ne on tarkoitettu heikompikuntoisille sydänpotilaille, jotka eivät voi vielä siirtyä kolmannen sektorin ryhmiin. Ryhmän osallistujat ovat pääasiassa kardimyopatiapotilaita ja keuhkopuolen potilaista copd-potilaita. Lisäksi meillä toimii Tulppa-ryhmät, joita nyt on kehitetty, jotta ne olisivat oikea-aikaisempia. Tämän vuoksi ryhmän nimi oli muutettava,  ryhmän nimeksi tuli Sykettä elämään-ryhmä.

Säännöllliset tapaamiset pitävät käytännöt kunnossa

Toiminnan takaamiseksi ja kehittämiseksi järjestämme tapaamisia terveyskeskusten ja kotikuntoutuksen kanssa säännöllisesti vuosittain ja tarvittaessa useamminkin. Oleellista on myös sähköisen järjestelmän jatkuminen, tämä on nimittäin vaarassa kun Effica-järjestelmä on päättymässä eikä meillä ole tietoa kuinka uusi järjestelmä toimii.

Lisäoppia Pro-kurssilta

Kokonaisuudessaan tietämys sydänasioista syveni entisestään Pro-opinnoissa. Pidin hyvänä verkostojen lisääntymistä ja tietämystä muualla Suomessa tapahtuvasta sydänfysioterapiasta. Erittäin antoisana koin lisätiedon EKG:n hyödyntämisen sydänfysioterapiassa: nyt tämän seurauksena voin tehdä 6 minuutin kävelytestejä EKG-seurannassa, aiemmin oli vain telemetriamahdollisuus osastolla.

Pro-kurssin jälkeen olen toiminut asiantuntijana vieden tietoa sydänkuntoutuksesta sairaalan eri osastoille, kotihoitoon ja terveyskeskuksiin. Olen myös pitänyt koulutuksia toimintakyky-yksikössämme. Olen käynyt  ammattikorkeakoululla luennoimassa ja heidän kanssaan on kehitetty/kehitetään opetuksen menetelmiä ja sisältöjä.

Työ kehittyy koko ajan

Työni parhaimpia puolia on työn monipuolisuus (pkl, osasto ja työryhmät) sekä se, että itse voin vaikuttaa työn sisältöön ja päivittämiseen. Potilaiden ikäjakauma on suuri, vaikkakin pääpaino alueellamme on ikääntyneet sydänpotilaat. Tulppa-ryhmien sisällön edelleen kehittäminen on meneillään. 

Harvinaisia sydänsairauksia sairastaville olemme kokeilleet sydämen vajaatoimintahoitajan kanssa vertaistukiryhmää. Aloitimme vertaistukiryhmän syksyllä ja nyt keväällä tapasimme kerran. Teemat on valittu ryhmän toiveiden mukaisesti, esimerkiksi viime kerran teemana oli rentoutuminen ja palautuminen.  Osallistujat ovat tykänneet ja kokeneet ryhmän hyödyllisenä ja rohkaisevana.

Toiveita SOTE-uudistusta aloittaville

Sydänkuntoutus olisi hyvä olla lakisääteistä. Tavoitteena olisi ohjata kaikki jatkokuntoutukseen, jotta ihmiset uskaltaisivat liikkua reippaammin ja ymmärtäisivät, ettei sairaus parane pelkällä pallolaajennuksella. Liikunnan mieltäminen osaksi hoitoa on kaikkien hoitoon osallistuvien asia, mutta erityisesti meidän fysioterapeuttien.

Omastakin kunnosta täytyy huolehtia

Itse harrastan liikuntaa monipuolisesti. Talvisin hiihdän, lumikenkäilen, lenkkeilen koiran kanssa, käyn kuntosalilla ja jumpissa.

Summary

Hanna Baduel is a cardiac physiotherapist, who works in Savonlinna Central Hospital. Hanna has improved cardiac rehabilitation in Savonlinna area. She emphasizes co-work between physiotherapists and rehabilitation team. Cardiac Physiotherapy Pro-course gave to Hanna a lot of knowledge, ideas and collegial connections. She mentions that one practical example of new skills is the 6MWT in EKG-control.

Hanna lives like she teaches: her sports activities include skiing, snowshoe walking, jogging with her dog and gym room exercises.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi