keskiviikko 19. kesäkuuta 2019

Guests from Germany

Sydänfysioterapeuttien ja Fysiolinen yhteistyössä organisoima sydänfysioterapian kesäkoulu saatiin toteutettua suunnitelmien mukaan UKK-instituutilla Tampereella. Tilaisuus oli ensimmäinen tämänkaltainen, toivottavasti ei jää viimeiseksi. Kouluttaja, master of sports scientist,  Heinz Lowis toimii Drei Burgen sydänkuntoutuslaitoksessa Bad Kreuznachissa ja Yarkin Rodrigues, jolla on sama koulutus kuin Heinzilla, liikunta-asiantuntijana Customed-yhtiössä. Customed myy mm. sydänkuntoutuksessa käytettäviä EKG-laitteistoja.

Heinz kuvaili Saksan sydänkuntoutusjärjestelmää. Jo lähtökohtaisesti olemme Suomessa täysin eri asemassa, sillä sydänkuntoutukseen on Saksassa lain edellyttämä oikeus kaikilla potilailla akuutin sepelvaltimotapahtuman, pallolaajennuksen ja sydänleikkauksen jälkeen. Lailla on turvattu myös mm. sydämen vajaatoimintapotilaiden oikeus kuntoutukseen. Lisäksi kuntoutus alkaa mahdollisimman varhain, tavallisesti noin viikon kuluttua sydäntapahtumasta jossakin Saksan 125:sta sydänkuntoutuslaitoksesta. Meidän systeemi näyttää saksalaisesta näkökulmasta hyvin sattumanvaraiselta, alueellisesti eriarvoiselta ja sekin, mikä toimii, on ajoitukseltaan varsin myöhäistä.

Sydänkuntoutuksen perusta on perinteisesti kestävyysharjoittelu ja sen toteuttamiseen myös päivän aikana keskityttiin. Intensiteetin määrittelyn perusteena on kliininen rasituskoe, jossa pyritään määrittelemään maksimisyke ja -kuorma. Harjoittelussa Heinz suosii ehdottomasti kuormaperusteista intensiteetin määrittelyä: aerobisessa harjoittelussa 40-65% maksimikuormasta ja anaerobisessa/ intervalliharjoittelussa 65-100% maksimikuormasta. Ennen liikuntaa harrastamattoman on kuitenkin syytä aloittaa hyvin kevyillä kuormilla ja totutella asteittain lisääntyvään rasitukseen.



Kuormituksen arviointiin Heinz piti Borgin/ RPE-taulukkoa turhan monimutkaisena. Lisäksi sen heikkoutena on, että kuormitusta arvioidaan yleisesti ja käytännössä kuitenkin usein on niin, että hengityselimistön ja lihasten kuormittuminen eivät mene samaa tahtia. Heinz käyttää työssään 7-portaista subjektiivisen kuormituksen arviointiasteikkoa: 1-2 hyvin vähäinen kuormitus, 3-5 kohtalainen kuormitus ja 6-7 voimakas kuormitus. Samaa asteikkoa käytetään erikseen hengästymisen ja lihasten väsymisen arviointiin ja tavoitteena on pysyä kuomituksessa 3-5-tasolla. Intervalliharjoitteluun siirrytään jos hengästymisen ja lihasten välillä on epäsuhta, näin harjoitteluun saadaan enemmän tehoa.


Koetun kuormittuneisuuden arviointi

Rasituskokeeseen valmistaumassa Robin, Rodrigon opastuksella

Koulutuspäivästä olisi kirjoitettavaa vaikka kuinka paljon, onneksi osallistujat saavat materiaalin vielä pureskeltavaksi. Heinz oli valmistautunut puhumaan myös sydänpotilaan voimaharjoittelusta, mutta aika meni niin tiiviisti kestävyysharjoitteluasiassa, että joudumme varmasti järjestämään kesäkoululle jatkoa. Mikäpä sen mukavampaa.

Verenpainerajat käsittelyssä
Heinzille Suomen vierailu oli jo kolmas, Rodrigolle ensimmäinen. Ensikertalainen oli oppinut muutaman sanan suomea, tykästynyt suomalaisiin oluisiin ja saunaan ja virkisti meitä kaikkia rennolla, iloisella olemuksellaan.



Summary


The first "Summer school" in cardiac rehabilitation was in Tampere 14.6. We had inspiring visitors from Germany; Heinz Lowis and Yarkin Rodriguez. In Germany, cardiac rehabilitation is well organized and legally guaranteed to every CHD-patient. Heinz told about his work based on research and experience. 

In Germany, the exercise intensity is calculated according to a maximal exercise test. In Finland, the ergometer test is mostly used in a diagnostic purpose, rare as a base of exercise. We also have a lack of rehabilitation possibilities soon after an acute event, in Germany, rehabilitation can begin after one week from an acute cardiac event. We have so much to do!

Summer school participants were very satisfied and got a lot of new ideas to bring their work. It was nice to meet colleagues in a relaxing atmosphere. Heinz was thought to speak about strength training but it had to drop off and maybe continue in the next summer. Thank you so much, Heinz and Rodrigo.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi