torstai 6. syyskuuta 2018

Asiantuntemusta Oulusta, Arto Hautala

Tutustuin Artoon ensimmäisen sepelvaltimotautipotilaan liikuntasuosituksen laatimisen yhteydessä vuonna 2010 (tai 2011). Ihastuin heti hänen aitoon innostukseen ja asiaan paneutumiseen.. Sen jälkeen yhteistyökuvioita on ollut useampiakin. Arto on ollut useissa Suomen Sydänfysioterapeuttien koulutuksissa luennoimassa sydänkuntoutujan liikunnasta, viimeisimmäksi Pro-kurssilla voimaharjoittelusta. Arto on tutkija, jolla on läheinen yhteys käytäntöön ja siksipä hänen luentonsa eivät ole pelkkiä tutkimustulosten esittelyjä vaan käytännön sovellukset ovat koko ajan esillä. Ihmisenä Arto on määrätietoinen mutta inhimillinen, keskusteleva gentleman, joka arvostaa myös eriäviä mielipiteitä. Ja onhan hän myös aika komea...

Arto vastaili kysymyksiini Kiinasta, ilmeisesti hänellä on vapaa-aikaa vain ollessaan jossain tarpeeksi kaukana!
Voimaharjoitteluluento käynnissä ensimmäisellä pro-kurssilla

Tarkkaavaiset kuulijat

Arton energia riittää
Kerro ensin jotain itsestäsi

Olen 20 vuoden ajan saanut työskennellä sydämen asialla. Aluksi väitöskirjahankkeessa terveiden tutkittavien kanssa kuvaten liikunnan ja sydämen säätelyä ohjaavan autonomisen hermoston toimintaa ja myöhemmin sydänpotilaiden, ja erityisesti sydänkuntoutuksen, parissa. Viimeisen noin kahden vuoden ajan päätyöni on ollut Suomalaisessa yrityksessä nimeltä HUR ja siellä vastuualueena kansallisesti ja kansainvälisesti tutkimus- ja koulutus. Rakennamme ja kehitämme älykuntosaleja ja liikunta-aktiivisuutta lisääviä ratkaisuja pääasiassa senioreille ja kuntoutuksen tarpeiseen. Jatkan edelleen myös tutkijana Oulun yliopistollisen sairaalan Kardiologian Sydäntoimenpiteiden tutkimusryhmässä.

Millaisena näet teknologian mahdollisuudet ja kehityssuunnat sydänkuntoutuksessa?

Minulle mielenkiintoinen tutkimustieto oli se, että jopa hyvin iäkkäät sydänpotilaat ilmoittivat olevansa kiinnostuneita älysovelluksien käytöstä kuntoutusprosessin aikana. Potentiaali teknologiasovellusten käytölle sydänkuntoutukselle on ilmeinen. Eikä pelkästään potilaan näkökulmasta vaan myös terveydenhuollon ammattilaisten. Vaikuttavuuden seuranta on eräs keskeisemmistä teemoista, jolla on painoarvoa esim. liikuntaan motivoinnissa sydänpotilaalle, kuten myös sydänfysioterapeutille ja tietysti päätöksentekijöille osoittamaan työn yhteiskunnallista ja inhimillistä merkitystä.

Millaisilla liikuntainnovaatioilla uskot olevan vaikutusta liikuntaan motivoitumiseen?

Tämä on hyvä kysymys ja problemaattinen. Ihmiset motivoituvat eri tavoin, jonka vuoksi yksilölliset ratkaisut ovat lähtökohta. Terveyden menettäminen tai sen huonontuminen ei motivoi kaikkia muutokseen, mutta toimii joillain henkilöillä. Jokaisen on löydettävä oma innovaation lähde ja siinä huippuammattilainen – fysioterapeutti – voi olla apuna ja tukena.

Kerro, millaisissa sydänkuntoutukseen liittyvissä projekteissa olet tai olet ollut ja mitä uutta ne ovat tuoneet sydänkuntoutukseen?

Minulla on ollut ilo ja kunnia työskennellä useissa sekä tutkimuksiin liittyvissä että tutkimustulosten jalkauttamiseen liittyvissä sydänkuntoutushankkeissa. Henkilökohtaisesti pidän tärkeän jokaisen yksittäisen sydänpotilaan kokemaa elämänlaatua. Jos siinä saadaan muutos parempaan päin, on onnistuttu. Yhteiskunnan näkökulmasta ja rationaalisen päätöksenteon tueksi olemme osoittaneet liikunnallisen sydänkuntoutuksen olevan kustannusvaikuttavaa ts. veroeuroja säästyy. Toivottavasti tämä puhuttelee päätöksentekijöitä myös SOTE myllerryksen keskellä hoitoketjun järjestelyissä potilaan parhaaksi.

Miten parantaisit suomalaista sydänkuntoutusjärjestelmää?

Järjestelmää ohjataan ylhäältäpäin. Päätöksentekijöiden vastuulla on toimintojen ohjaaminen siihen suuntaan, että palvelut ovat tarjolla sitä tarvitseville. Kuilun reunalta ei saa päästä putoamaan vahingossa. Joissain maissa, kuten esimerkiksi Saksassa, laki velvoittaa tarjoamaan sydänkuntouksen jokaiselle potilaalle. Suomessa lakia ei ole, mutta parempaan suuntaan mennään ja sydänfysioterapeutit tekevät arvokasta työtä yhdessä muun terveydenhuoltohenkilöstön kanssa.

Mitkä ovat mielestäsi oleellisimpia sydänfysioterapeuttien osaamisalueita?

Sydän ja siitä ymmärrys. Tarkoitan tällä sitä, että patofysiologian ja fysiologian lainalaisuuksien ymmärtämisen lisäksi, sydänfysioterapeutti ymmärtää ihmistä ja elämää, ja osoittaa esimerkillään ja osaamisellaan yksittäiselle ihmiselle suuntaa mitä päin mennä tavoitteena parempi elämänlaatu.

Miten huolehdit omasta sydänterveydestäsi?

Laulussa suosikkibändini laulaa: musta on tullu urheiluhullu. Minun kohdallani tämä ei päde, koska olen lapsesta saakka ollut urheiluhullu. Sanan positiivisessa merkityksessä se tarkoittaa minulle nykyisellään säännöllistä viikoittaista liikunnan harrastamista. Pidän kuitenkin äärimmäisen tärkeänä myös perhettä, riittävää lepoa ja hyvää punaviiniä.

Millaisia terveisiä lähettäisit sydänfysioterapeuteille (miten meidän pitäisi työtämme kehittää yms.)

Työ ja sen arvostus syntyy tekemällä. Minunkin korviin kantautuu Suomen kentältä iloisia uutisia sydänpotilaan hoito- ja kuntoutuspolkujen kehittämiseen liittyen. Pitäkää ääntä itsestänne, olette rakkaita ja tärkeitä, työtänne arvostetaan. Mutta työtä riittää edelleen. Väestö ikääntyy ja haasteita siihen liittyen syntyy enemmän, mutta olen varma, että olette valmiina vastaanottamaan niitä. Itsestä ja lähimmäisistä huolehtinen, ja ammattiosaamisen kehittäminen ovat avaintekijöitä arjen jaksamiseen.

Lue Arton selkokielisiä kirjoituksia
About HUR

Summary

Arto's greetings from China:"I have worked with cardiac patients over 20 years. At first I made reasearch with health people when making my doctoral thesis about autonomic control and exercise, and later with cardiac rehabilitation. Last 2 years my main job has been in the Finnish company HUR, where I have been in response on national and international research and education. We build and develop intelligent gym rooms mainly to seniors and rehabilitation centers.  I continue my working also as a researcher in Oulu University Hospital in the team of cardiac procedures.

For me it has been very interesting to see that even very old cardiac patients are interested in mobile applications during the rehabilitation process. The potential to use modern technology in cardiac rehabilitation is obvious.

It is important in cardiac rehabilitation to understand physiology and patophysiology of  the heart and circulation but at least as important is to understand human and life and show to single person how to reach the better quality of life. The respect of the work grows by doing. I have heard delightful news from different parts of Finland about development of cardiac treatment and rehabilitation. To cardiac physiotherapists I want to say that keep voice. You are loved and respected.

Taking care of yourselves and your family and improving your professional skills are the key elements to manage at work and home. In my favorite song they are singing "I have become a sport fanatic". In my case this is not true because I have always been a "sport fanatic", in the positive way, which means weekly and regular sport activities. My family, adequate rest/ sleep and a glass of good read wine are also extremely important elements for my well-being."



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi