torstai 6. helmikuuta 2020

Mitä et yritä, sitä et saavuta


       


Jerry Soini on yksi nyt aloittaneista SydänfysioterapiaPro-opiskelijoista. Ajattelin, että olisi mukava kuulla, millaisin ajatuksin nuori fysioterapeutti on tullut koulutukseen. Haastattelin Jerryä ja hän kertoilikin tosi mukavia juttuja.


Kukas oikein olet?

Olen Jerry, 26v ja olen kotoisin Turusta. Asustelen Turun keskustan suunnilla yksin. Aikoinaan pyrkiessäni sosiaalipsykologiksi minulla oli fiilis, ettei se ala tunnu ihan omalta. Pohdiskelin, mikä olisi minulle se paras ala kaikista, kunnes minulle esitettiin hyvä kysymys: “Miksi et hakisi fysioterapeutiksi, kun haluat olla ihmisten terveyden kanssa tekemisissä ja olet liikunnallinen?” Kiitos kysyjälle, koska se kysymys osui nappiin.

Nuorempana en ollut liikunnallisesti kovinkaan aktiivinen. Ajoin toki vuosina 2004-2009 parhaimmillaan ratamoottoripyöräilyn SM-sarjassa 125cc sarjassa ja olin mukana suomalaisen Ajo Motorsportin toiminnassa, mutta jälkikäteen ajateltuna fyysinen kuntoni ei ollut silloin erityinen, jos vertaa nykyiseen. Nykyään minua kiinnostaa liikunnassa sellaiset haasteet, joissa haetaan vastausta kysymykseen “Mitä pystyt kehollasi tekemään, jos sinun pitäisi kiivetä edessäsi olevaan tankoon?” Päädyin siis vuonna 2016 tankotanssin pariin. Siitä tuli myös toinen työni tankotanssin ohjaajana. Kokemusta on tullut myös kuntosalista sekä kädenväännössä kilpailemisesta ihan kohtalaisella menestyksellä. Lyhyesti sanottuna innostun helposti liikuntalajeista ja näistä pisimpään olen pysynyt tankotanssin parissa. Seuraava tavoite on sen ohella oppia seisomaan käsilläni.

Miten kiinnostuit sydänfysioterapiasta?

Kiinnostuin sydänfysioterapiasta havaittuani, kuinka monella asiakkaallani on jokin sydämeen ja verenkiertoelimistöön liittyvä toimintakyvyn haitta ja tiedän niistä aivan liian vähän. Koen, että sydänfysioterapeutilla on hyvät mahdollisuudet vaikuttaa tällaisiin kansanterveydellisiin sairauksiin ohjauksen ja neuvonnan keinoin.
Jerry on kurssin ainoa miespuolinen osallistuja, joten hänen kohtalona on esittää potilasta kun tarvitaan paljasta pintaa


Millaiseksi voisit kuvitella sydänfysioterapeutin roolin ideaaliyhteiskunnassa?


Ideaaliyhteiskunnassa sydänfysioterapeutteja olisivat kaikki fysioterapeutit. Tämä sen vuoksi, että kaikilla fysioterapeuteilla tulisi olla työkaluja taistella suuria kansansairauksia vastaan, kuten esimerkiksi sepelvaltimotautia.

Mitä muita kiinnostuksen kohteita fysioterapian saralla sinulla on?

Fysioterapeuttina minulla on kiinnostusta aika moniin asioihin, joista nimeäisin muutaman ilman tärkeysjärjestystä: diabetes ja muut sisätaudit, tuki- ja liikuntaelimistö sekä kipu. Fysioterapia tieteenä on myös kiinnostava luen mielelläni tutkimuksia, jotka herättävät kiinnostuksen.

Millaisena näet tulevaisuuden fysioterapian?

Etävastaanotto saattaisi lisätä fysioterapeuttien saavutettavuutta. Ihminen kokee esimerkiksi alaselkäkipua ja ottaa yhteyden fysioterapeuttiin. Fysioterapeutti tekee etäteitse seulonnan punalippujen varalta ja luo muun anamneesin. Jatko riippuu sitten anamneesista: onko syytä tutkia tarkemmin, esimerkiksi lähettämällä asiakas lääkäriin vai selvitäänkö esimerkiksi ohjauksella ja neuvonnalla, josta jatketaan seurantalinjalle.

Miten hankit uutta tietoa, miten pysyt ajan tasalla?

Kysyn neuvoa minua kokeneemmilta, osallistun mielestäni relevantteihin koulutuksiin, luen alan kirjallisuutta ja tutkimuksia sekä hieman tiiviimpää tietoa hankin erilaisten ammattilaisille tarkoitettujen alustojen kautta internetistä. Tällä hetkellä seuraan The Better Clinician Project-nimistä projektia. Sen pitäjinä ovat Ben Cormack ja Adam Meakins.

Missä näet itsesi 10 vuoden kuluttua?

Viisaampana terveydenhuoltoalan ammattilaisena.

Mitä fysioterapeutit voisivat oppia personal trainereilta, liikuntatieteilijöiltä, terveysvalmentajilta yms. samalla reviirillä työskenteleviltä?

En ole näihin aloihin perehtynyt lainkaan, mutta kuvittelisin, että yksinkertaisella pärjää pitkälle, kuten personal trainerit taitanevat tehdä meihin verrattuna. Koen, että fysioterapeutit saattavat kikkailla välillä ajatusmalliensa kanssa ja tekevät kärpäsestä härkäsen, esimerkiksi karrikoidusti syyttämällä alaselkäkivusta SI-nivelen 0,1 asteen alentunutta liikelaajuutta, jonka perustelevat näppituntumallaan. Jos joku lukijoista ei tähän ole “syyllistynyt”, niin minä ainakin olen. On toki olennaista ottaa huomioon liikkumisen rajoitteet, perussairaudet jne.

Mitä vielä haluat sanoa fysioterapiaan liittyen


Tämä on hieno ala.

Mottosi

Tämän hetken fiiliksiin sopisi varmaan “Mitä et yritä, et saavuta.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi