perjantai 3. elokuuta 2018

A snapshot from Europrevent 2018

Euro Prevent on Euroopan kardiologineuvoston (ESC) alajaoksen EAPC:n ( European Association of Preventive Cardiology) vuosittain järjestämä tapahtuma, jossa aiheena ovat sydänsairauksien ehkäisy, hoito ja kuntoutus. Tällä kertaa tapahtuma oli Ljubljanassa Sloveniassa. Meitä suomalaisia sydänfysioterapeutteja taisi olla mukana vain Liisa Lumiaho ja minä, lääkäreitä näkyi enemmänkin. Yhteensä päivillä oli n. 1200 osallistujaa.
Sydänystävällinen lounas
Perusteos, suosittelen
Slovenialainen sydämerkki...kai
Ohjelmassa oli useita rinnakkaisia luentoja ja jonkin verran jouduimme seilaamaan luentosalista toiseen mielenkiintoisten aiheiden perässä. Olimme huippuylpeitä Jari Laukkasen ja Kai Savosen esiintymisistä.



Kadulla harjoiteltiin peruselvytystä

Kirjoitan mielenkiintoisimmista aiheista erikseen, mutta tässä ihan muutamia pikku poimintoja päivien aiheista
  • sydäninfarktin jälkeistä hyvää toipumista ennakoi alhainen ikä ja miessukupuoli (Marco Novacovic, Slovenia)
  • kohtuukuormitteinen (40% max MIP:sta) sisäänhengityslihasvoimien harjoittaminen sydämen vajaatoiminnassa, jossa pumppausteho on alentunut, parantaa merkitsevästi paitsi sisäänhengityslihasten voimaa, myös vähentää hengenahdistusta, parantaa hapenottokykyä ja elämänlaatua (Arpa Srinuttisopak, Thaimaa)
  • telekuntoutustutkimuksessa ikääntyneillä todettiin, että n. 28% yli 65-vuotiaista hyväksyy mobiilikuntoutuksen laitoskuntoutuksen sijaan ja mobiilikuntoutuksen valinneet olivat keskimäärin nuorempia, koulutetumpia, aluperin liikunnallisesti aktiivisia ja useimmiten miehiä (Matthias Wilhelm, Sveitsi)
  • sydänkuntoutujan verkko-oppiminen on toteutettavissa ja se voi parantaa potilaan tietotasoa, mutta sillä ei näytä olevan vaikutusta elämänlaatuun, eniten potilaat hakivat tietoa lääkehoidosta, liikunnasta ja sydäntapahtuman riskitekijöistä (Ines Frederix, Belgia)
  • ESCiltä on tilattavissa maksullinen (mutta ei mitenkään kallis) expert tool liikuntaohjelman suunnitteluun, sopii parhaiten sellaisille, jotka eivät suunnittele päivittäin sydänkuntoutujille liikuntaohjelmia




  • vain hetkeksi ummistin silmäni

  • Jarin aiheena oli saunominen, kuten arvata saattaa. Aiheesta sen verran, että saunominen tekee sydämelle hyvää. Aiheesta kirjoitan lisää ja siihen saan aiheen tutkijalta apuja.
  • esityksistä ja postereista on diat ja abstraktit ESCin sivuilla https://www.escardio.org/ 

Lue lisää

Summary

EuroPrevent is an annual congress of the European Association of Preventive Cardiology (EAPC), where leading experts get together in an international forum to present their research and share knowledge. The three day program consists of practical 'hands-on' educational courses and scientific symposia covering the spectrum of cardiovascular prevention and rehabilitation for cardiologists, allied health professionals, general practitioners, basic scientists, young researchers and policymakers. In April 2018 I was in Europrevent congress in Ljubljana with my colleague Liisa Lumiaho. I didn't sleep the whole time, but it's very difficult to write about the presentations so it's better to read about them on ESC web page https://www.escardio.org/ . We were very proud of the Finnish performers Kai Savonen and Jari Laukkanen. The next annual congress will be held in Lisbon in April 2019.

2 kommenttia:

  1. Hienoja aiheita. Mitä tarkoittaa sisääänhengityslihasten treenaus?

    VastaaPoista
  2. Sisäänhengityslihasten treenaus tässä tapauksessa tarkoittaa sisäänhengityslihasten (lähinnä pallean) voima- ja kestävyysharjoittelua. Siihen on olemassa sekä mittari että harjoituslaite. Harjoittelu on yksinkertaista, mutta vaatii jonkin verran sitkeyttä.

    VastaaPoista

Kommenttisi