maanantai 6. elokuuta 2018

Opintomatkalla Saksassa

Huhtikuussa 2018 olimme TAYSin Sydänsairaalan sydänfysioterapeutin Päivi Tiilikaisen kanssa tutustumismatkalla Saksassa. Tavoitteena oli tutustua toimintaan ja saada uusia virikkeitä oman toiminnan kehittämiseksi. Ajatuksia ainakin heräsi kun päät punaisina yritimme keskittyä ymmärtämään kuulemaamme ja saamaan omat ajatukset muotoiltua sanoiksi.

Drei-Burgen-Klinik

Heiz selvittää harjoitusprotokollaa
Tutustumiskohteena oli Drei-Burgen-klinikka, joka on yksi maan 270:sta sydänkuntoutuslaitoksessa. Klinikka sijaitsi erittäin kauniissa ympäristössä, Nahe-viinin viljelyalueiden tuntumassa Bad Kreuznachissa. Majoituimme klinikan lähistöllä sijaitsevaan pieneen Bad Munster am Stein-Ebernburgin kylään, mikä osoittautui hyväksi ratkaisuksi: matkoihin ei mennyt aikaa, auton sai ilmaiseen parkkiin ja kylässä oli useita kodikkaita viinitupia (joihin tietenkin vain kurkistimme ovelta).

Heiz, minä, Rodrigo ja Päivi
Heinz Lowis, joka on vieraillut muutamaan otteeseen Suomessakin, otti meidät vastaan ja oli järjestänyt intensiivisen ja saksalaisen täsmällisen ohjelman. Hänen seuranaan oli Rodrigo (viralliselta nimeltään Yarkin Rodriguez Feraud), joka työskentelee sydänkuntoutuksen välineistöäkin valmistavassa Customed-firmassa. Rodrigo piti huolen, että hetkeäkään ei ollut tylsää. Molemmat isäntämme olivat koulutukseltaan sports therapisteja, mikä käsitykseni mukaan vastaa liikuntafysiologia. Fysioterapeutit kyseisessä laitoksessa antoivat perinteisiä fysikaalisia hoitoja, yksilöfysioterapiaa ja ohjasivat esimerkiksi sauvakävelyryhmiä. Harjoittelu rytminseurannassa kuului sportsterapeuteille.

Saksassa sydänkuntoutus kuuluu automaattisesti akuutin sydäntapahtuman jälkeiseen hoitoon. Kolmen viikon laitoskuntoutusjaksolle tullaan joko suoraan sairaalasta tai lyhyen kotijakson jälkeen. Sairausvakuutus korvaa kuntoutuksen ja se on potilaalle ilmaista.

Sydänkuntoutuksen sisältö on melko samanlainen kuin meillä Suomessasin KELAn kuntoutusjaksolla eli moniammatillista. Kiertäessämme klinikalla, tuntui, että fysikaaliset hoidot ovat paljon laajemmin vielä käytössä siellä kuin meillä.

Kestävyysharjoittelu

Sydänkuntoutuksen keskeisin osa oli kestävyysharjoittelu kuntopyörällä rytminseurannassa. Käytössä ollut laitteisto mahdollisti 10-15 potilaan yhtäaikaisen harjoittelun yhden terapeutin valvonnassa.

Harjoitus aloitettiin kuormalla, joka oli 40% rasituskokeessa saavutetusta maksimikuormasta ja lisättiin tuntemuksia seuraten vähitellen 60%:iin max:sta. Tämä vastaa arvioitua aerobisen kynnyksen tasoa. Mikäli rasituskokeessa oli ilmennyt iskemiaa, käytettiin sykereserviä rasitustason määrittelyyn eli harjoitus tapahtui sykereservin 50-70% tasolla (leposykkeeseen lisättynä). Kuntopyöräharjoittelua oli 5 päivänä viikossa, 30 minuuttia kerrallaan.

Subjektiivisen kuormituksen arvioinnissa Heinz piti Borgin/ RPE-asteikkoa potilaalle turhan moninumeroisena ja olikin kehittänyt oman systeemin, joka tuntui hyvin järkeenkäyvältä. Asteikolla 1-7 potilas arvioi erikseen hengästyneisyyttä ja lihasten väsymistä (1-2 liian vähäinen, 3-5 sopiva harjoittelutaso, 6-7 liian voimakas). Arvion tulkinta oli hyvin simppeli:

  • jos molemmat arviot matalat, lisätään kuormaa ja jos liian korkeat, vähennetään, jos tasolla 3-5, kuormitus sopiva
  • jos hengästymisen ja lihasten väsymisen välillä epäsuhta, yhtäjaksoinen harjoittelu vaihdetaan intervalliharjoitteluksi ja siinäkin kuorma määritettiin matemaattisen tarkasti. Tätä käymme koulutuspäivillä läpi.
  • intervalliharjoittelussa Heinz suosi pääsääntöisesti rytmitystä, jossa kuormitusvaihe on puolet lepoajan pituudesta
  • jos hengästymisen ja lihasten väsymisen välillä ei ole epäsuhtaa, mutta laskennallinen kuormitustaso tuntuu potilaasta silti matalalta tai hän haluaisi harjoitella kovemmalla teholla, mitataan ennen kuorman lisäämistä laktaatti. Käytännössä tämä tapahtuu niin, että 30 minuutin harjoituksessa mitataan laktaatti korvalehdestä 20 ja 30 harjoitusminuutin kohdalla ja jos näiden ero on alle 0,5mmol/l, kuormaa voidaan lisätä
Sydänkuntoutujat kestävyysharjoittelussa

Rytminseurantamonitori
Voimaharjoittelu puolestaan ei ollut näin tarkkaan määriteltyä. Potilaat kävivät toki kuntosalilla, mutta pääpaino oli kestävyysharjoittelussa.

Seuratessamme potilaita, huomiota kiinnitti heidän ikä: iso osa potilaista vaikutti varsin nuorilta. Osittain tätä selitti se, että sairausvakuutus maksaa kuntoutuslaitokselle vähemmän yli 65-vuotiaista, joten kuntoutuslaitoksilla on houkutus tarjota palveluja tätä nuoremmille.

Vierailu oli antoisa ja olimme hyvin vaikuttuneita saksalaisesta vieraanvaraisuudesta, Heinz ja Rodrigo olivat jopa varanneet huoneen hotellistamme voidakseen viedä meidät aamulla klinikalle. Vaikka ohjelma oli virallisenoloinen, tapaaminen oli rento ja kaikin puolin mukava. Luulen, että tulemme kuulemaan näistä pojista jatkossakin.



Viiniviljelmiä Reinin rannalla

Lue lisää

Drei-Burgen-Klinik
Cardiac Rehabilitation in Germany


Summary

In April 2018 I visited Germany with Päivi Tiilikainen, who works in Tampere Heart Hospital as a cardiac physiotherapist. I had met Heinz Lowis earlier in Finland and he kindly accepted our request to visit his clinic. Heinz works in Drei-Burgen-Klinik, which is one of  Germany's about 270 Cardiac Rehabilitation Institutes. Our hotel was near the rehabilitation center, in Bad Munster am Stein-Ebernburg, a very nice little town.

In German, cardiac rehabilitation is paid by health insurance company and is offered to all patients after an acute cardiac event. The normal rehabilitation period takes 3 wks and contents the same elements as Finnish multiprofessional cardiac rehabilitation.

Endurance training is the basic of exercise based rehabilitation. Heinz thinks that Borg's scale is too large to patients to evaluate the subjective stress and he has developed his own, very reasonable scale. Heinz's scale is from 1 to 7 and he evaluates separately breathing and muscle fatiguing. Based on this evaluation, he decides if the exercise load is suitable or if he has to modify the exercise modality.

We were very satisfied with our visit. As a bonus we met also Rodrigo, the sport therapist from Munich. Rodrigo was full of life, joy, humor and had salsa in his blood, we really enjoyed our time in Bad Kreuznach. We thank our hosts and hope to meet them again.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi